Město prodá pozemky firmě Prolific CZ za cenu 410 korun za metr čtvereční. Prodej se týká více než 42 tisíc metrů čtverečních v blízkosti závodu GS Caltex za cenu 17,2 milionu korun. „Naopak město se zavázalo, že uhradí náklady spojené s vynětím půdy ze zemědělského půdního fondu, což činí téměř šest milionů korun," řekla mluvčí města Šárka Swiderová.

Finální kupní smlouvu by zastupitelé měli mít na stole už 13. září, hned nato by se mohlo začít stavět. Podle náměstka primátora Jana Wolfa by tak místa mohla být nabídnuta také bývalým zaměstnancům OKD.

Podle neoficiálních informací uvažuje společnost Prolific Cz perspektivně o koupi dalších pozemků pro stavbu pily.

Společnost Martyna, která chce v Česku vyrábět například zahradní nábytek, záměr investovat v Česku oznámila v dubnu, když připustila, že hledá vhodné prostory. Český koordinátor projektu Petr Nádvorník tehdy řekl, že výrobu chce společnost rozjet už v září, na projekt má v Polsku připraveno asi 100 milionů zlotých (přes 600 milionů korun).

Firma Martyna, která podle něj patří mezi pět největších evropských výrobců dřevěného zahradního programu, by chtěla v Česku vybudovat i e-shop.

Karvinská průmyslová zóna má 55 hektarů a je zcela zaplněná. V nejbližší době by na pozemcích vedle haly společnosti Shimano měla začít stavět firma STOW ČR, která vyrábí regálové systémy a další řešení pro skladování. Se stěhováním z Průmyslového parku Kovona do nových prostor by se začít u na začátku příštího roku.

„Nejen, že budeme přesouvat technologie, které v současnosti máme, ale také plánujeme nákup a zavedení technologií nových," prozradil ředitel výrobního závodu STOW ČR Petr Starý.

Hlavním důvodem stěhování firmy je totiž potřeba navýšení výrobních kapacit. Nová hala bude o více než polovinu větší.