Mají firmy právo, aby mzdu jednostranně snížily? Záleží, jak je sjednána. „V případě, že to bylo v pracovní smlouvě, zaměstnavatel mzdu bez souhlasu zaměstnance snížit nemůže,“ konstatoval Valíček. Smůlu má ten, komu je určena mzdovým výměrem.

sucho
Následky sucha v Česku: Někteří sedláci už zaorávají mák

Výplata - InfografikaZdroj: Deník„Pokud zaměstnavatel bude respektovat zaručenou mzdu a snížení nebude diskriminační, mzda tedy nebude snížena pouze jednomu zaměstnanci a ostatním ne, tak zaměstnanec nemá moc šancí se tomu bránit,“ řekl advokát.

Zaměstnavatelé nicméně tvrdí, že se snižováním mzdy masově nepočítají. „Předpokládáme, že ke snižování mezd nebude docházet,“ řekl mluvčí Hospodářské komory Miroslav Diro. Čeká spíš zkracování úvazků: „Třeba v restauracích, kam se zákazníci budou vracet pomalu.“

Nepomohou si

„Od firem víme, že nebudou vyplácet bonusy, ale podobné snahy zatím neregistrujeme,“ řekl Deníku Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy. Nevyloučil ale, že tak mohou učinit někteří menší zaměstnavatelé. „Je to však špatná cesta a firmě se vymstí, protože ji zaměstnanci dlouhodobě nebudou brát jako relevantního partnera,“ prohlásil Rafaj.

Hospoda a pivo - Ilustrační foto
Češi své hospody padnout nenechají. Podnikům v krizi pomohly tisíce lidí

Chuť zaměstnavatelů šetřit na lidech ale potvrzují odbory. „Mají tendenci zaměstnancům snížit mzdu trvale,“ říká Vít Samek z Českomoravské konfederace odborových svazů. „Řada lidí je nucena čerpat neplacené volno, přestože je to institut, o který by měl žádat sám zaměstnanec ze svých důvodů,“ uvedl.

Lidé se více než dřív sdružují, aby bránili svá práva. „Vznikají nové odborové organizace. Každý týden dostávám dva tři dopisy se žádostí o pomoc,“ dodal.