Ty se používají pro elektromotory, generátory a transformátory pro elektromobily, v domácích spotřebičích a elektronice a jsou zapotřebí také při výrobě a distribuci elektrické energie. Předpokládaný objem výroby je odhadován až na 24 tisíc tun za rok.

Italský investor si pro svůj nový výrobní závod vybral zónu v Mošnově s ohledem na polohu u Ostravy, odkud chce zásobovat většinu zákazníků ze střední a východní Evropy, zejména z České republiky, Polska, Slovenska a Maďarska.

Panattoni Parku Ostrava Airport. Studie.
Dva tisíce nových pracovních míst u Ostravy. U letiště vznikne průmyslová zóna

„Pro náš český závod počítáme s pořízením nejpokročilejších technologií a zařízení průmyslu 4.0, které budou splňovat nejpřísnější požadavky na úsporu energie a ochranu životního prostředí. Nově vytvořená pracovní místa obsluhy sofistikovaných výrobních zařízení na tváření drátu na válcovacích stolicích, jejich žíhání, potahování izolanty, vytvrzování, vinutí, kontrolu a balení tak budou technického směru s vyšší kvalifikací,“ informoval jednatel společnosti IRCE Fillipo Casadio.

Výrobní haly budou vybudovány nejpozději do konce roku 2030. Za pozemky firma zaplatí bezmála 27,6 milionu korun včetně DPH. Prodej schválili ostravští zastupitelé na svém zasedání ve středu 14. dubna 2021.
Celková rozloha Strategické průmyslové zóny Ostrava-Mošnov je 200 hektarů, přičemž přes 70 procent z ní již bude obsazeno. K prodeji zbývá téměř 60 hektarů, ze kterých rezervu o velikosti zhruba 51 hektarů město nechává pro příchod strategického investora. V současnosti je v průmyslové zóně zaměstnáno přes 3700 lidí, příchod firmy IRCE by tento počet mohl v budoucnu zvýšit o další stovku.

Italská společnost IRCE, založena v roce 1947 ve městě Imola, je od roku 1990 kótována na italské burze. Má celkem devět výrobních závodů v šesti zemích, v Itálii, Německu, Nizozemí, Velké Británii, Brazílii a Indii, další staví v Číně, její celosvětový objem výroby je 60 tisíc tun ročně.