Beskydy jsou jednou z oblastí, kde se chovu krav daří, z velké míry i díky dotacím od státu. Místní farmáři často praktikují ekologické zemědělství, které je šetrnější k zvířatům, půdě a přírodě.

Zemědělci nepoužívají umělá hnojiva ani chemické postřiky. U zvířat chovaných v bio kvalitě je zakázáno používání hormonů a antibiotik. Vzhledem k nižším výnosům, přírůstkům i dojivosti, je například biomaso asi o třetinu dražší. Bio živočišné produkty z farem mají vždy garantovaný a prokazatelný původ. Také v Beskydech jde najít farmy, které chovají dobytek v bio kvalitě se zaměřením na produkci mléka nebo masa.

Jednou z nich je rodinná farma Menšík ležící v Kunčicích pod Ondřejníkem. Od svého vzniku se věnuje chovu krav a produkci mléka. V současnosti obhospodařuje přibližně 140 hektarů pastvin a stará se o sedmdesát dojnic a asi stejný počet telat a jalovic. „Lidé k nám chodí nejvíce pro tvarohy, sýry a jogurty, nejčastěji k nám chodí místní, ale máme pravidelné zákazníky i z okolních obcí, 250 gramů tvarohu u nás aktuálně stojí 35 korun,“ uvedla Markéta Menšíková z farmy Menšík. Farma Menšík vyhrála loni v září v Mikulově první místo v Národní soutěži malých výrobců sýra v kategorii měkké čerstvé sýry a tvarohy z kravského mléka.

Počet ekofarem v Moravskoslezském kraji v roce 2017 dosáhl 404 z celkového počtu 4 399, a je tak v krajském srovnání jeden z nejvyšších. Počet dojených krav v tuzemsku pozvolně a dlouhodobě klesá, Naopak jejich mléčná užitkovost se stále zvyšuje, takže mléka se produkuje více. Opačný trend je u krav, jejichž hlavním užitkem je odchované tele, tedy masných. Jejich stavy se stabilně zvyšují.

Další farma nacházející se v podhůří Beskyd, ekofarma Domaslavice, se zabývá chovem býčků na výkrm, chovem masného skotu a pěstováním obilovin a pícnin ekologickým způsobem. Produkuje maso z mladých býčků porážených ve stáří 18 měsíců vážících od 850 do 1000 kilogramů. „Cena falešné svíčkové u nás je 295 korun za kilogram, hovězí zadní stojí 220 korun,“ uvedl Přemysl Motička z farmy z Domaslavic.