Marián Bavlšík z ostravské restaurace U Rady mě pouští dovnitř, i když je teprve osm hodin ráno. Procházíme kolem výčepu a pak sestupujeme po schodech do sklepa. V rohu speciálně vystavěné klimatizované místnosti mi Marián Bavlšík pyšně ukazuje nádoby (nerezové tanky), ze kterých u Rady už od poloviny letošního října čepují pivo.

Poznáte rozdíl mezi pivem z tanku a pivem ze sudu? Kterému z nich dáváte přednost?
Hlasovat můžete v naší anketě pod článkem. 

„Našim hostům tak už skoro dva měsíce nabízíme možnost vychutnat si nepasterizované pivo čepované jedinečnou technologií takzvaným pivním tankem. Pivo se rozváží z Plzně cisternou, která je ale tepelně izolovaná. V Olomouci se pivo přečerpává do speciálních kontejnerů, ty pak dále po kraji rozvážejí menší nákladní auta. Při tankové technologii se pivo nečepuje z klasických sudů, ale z větších, originálních nerezových tanků o objemu pět nebo deset hektolitrů. My máme čtyři pětihektolitrové komory, respektive tanky," vysvětluje Marián Bavlšík.

Zatím máme čas si o pivu a tancích povídat, protože čekáme, až chlapi z Olomouce přivezou kontejnery s čerstvým pivem.

V ostravské restauraci U Rady na Poštovní ulici čepují pivo z nerezových tanků.

„Výhoda piva čepovaného z tanku je v tom, že je nepasterizované, a zachovává si tak původní chuť. U nás se pak pivo stáčí do nepropustného sterilního vaku, který je uvnitř tanku. Pivo se přitom nedostává do kontaktu se vzduchem ani dalšími plyny. Pivo je ale zároveň standardně nasycené oxidem uhličitým. Díky tomu má říz," vysvětluje dále Marián Bavlšík. Ještě dodává, že pivo v tanku má záruční dobu jedenadvacet dní. „V praxi to tedy znamená, že od napuštění cisterny ho musí hosté do tří týdnů vypít," říká Bavlšík s tím, že cisterna je prázdná mnohem dříve. „Původně jsme měli tanky tři, nyní nám pivovar dodal i čtvrtý. Je to i kvůli závozu výhodnější," usmívá se Bavlšík.

Pak povídání o tankovém pivu musíme přerušit, protože se blíží avia z Olomouce. Dva chlapíci se s provozovatelem restaurace U Rady krátce pozdraví a bleskově se pouštějí do práce.

Jak se čistí tank?

Jeden z mužů míří do sklepa s různými přípravky musí totiž vyčistit tanky. Druhý, Radek Marinč, zůstává venku a při práci se mnou prohodí pár vět.

„Té sanitaci, co dělá kolega dole, musíme věnovat velkou pozornost. Tank je třeba pořádně vypláchnout a vyčistit. Musíme to udělat dokonale, aby v něm nezůstal prach nebo další nečistoty, někdy i nějaké to deci piva. To chvilku potrvá, já si mezitím připravuji hadice, abych pak mohl z jedné pustit pivo do tanku, druhou proudí do tanku vzduch. Poplést ty hadice nemůžu, protože mají každá jinou koncovku," usmívá se otázce laika Radek Marinč.

V ostravské restauraci U Rady na Poštovní ulici čepují pivo z nerezových tanků.

Jak dodává, jedna zastávka v restauraci velikostí podobné podniku U Rady trvá hodinku, někdy hodinku a půl. „Uspěchat se nic nedá," dodává Radek Marinč a už mi ukazuje na hadici, kterou proudí z kontejneru na nákladním autě pivo do tanku, umístěného ve sklepě.

Čepování piva

Z tanku je pivo vytlačováno vzduchem, který je vháněn kompresorem mezi vak a stěnu tanku. To už mi po zhruba půlhodince pozorování toho, jak se pivo z kontejneru dostávalo do tanku ve skepě restaurace U Rady, vysvětluje opět její majitel Marián Bavlšík.

Rychle dodává, že pivo ať už je z tanku, nebo ze sudu potřebuje péči.

V ostravské restauraci U Rady na Poštovní ulici čepují pivo z nerezových tanků.

„Ne nadarmo se říká, že sládek pivo vaří a výčepní ho dělá. Ty profese za nás dělají odborníci, ta třetí je na nás. Takže dbáme na to, aby pivní sklenice byly dokonale čisté. Oplachujeme je jen studenou vodou. Kdybychom používali vodu horkou a pak do sklenice čepovali pivo, ztratilo by chuť. Na mytí sklenic používáme speciální jar na pivní sklenice. U nás jsme vždy preferovali hrubé sklo, většině hostů z něj pivo chutná. To, jak ty sklenice vypadají, ale není zdaleka náhoda. O jejich designu vedou učené debaty odborníci a pečlivě různé tvary a také potisky na sklenicích promýšlejí," vysvětluje majitel restaurace U Rady.

Když se jej ptám, jak hosté přijali přechod ze sudového piva na tankové, přidává zajímavý postřeh.

„Většinou si pochvalují, že jim chutná více. Najde se i pár lidí, co říkají, že lepší bylo sudové. Co jsem si ale stačil všimnout, tak spolehlivě zabírá povídání o tom, jak se to pivo dostane z Plzně až k nám do tanku na Poštovní. Když si host to povídání vyslechne, tak vám zaručuji, že si ten dá minimálně dvě až tři piva více, než u něj bývá běžné," usmívá se Marián Bavlšík.

Kde můžete vyzkoušet tankové pivo v Ostravě? 

(Pro zvětšení klikněte na obrázek )

Anketa: Poznáte rozdíl mezi pivem z tanku a pivem ze sudu? A kterému z nich dáváte přednost?

Jan Dvořák, 37 let, Ostrava:

Tanková Plzeň je jednoznačně lepší. Pěna krémová, sametová a pivo krásně voňavé a „rajcovní". Prostě má říz. Jsem rád, že u Rady přešli na tank. Z mých zkušeností už tento hostinec můžu s klidem přirovnat k pražskému Zlatému tygru nebo mnichovskému Hofbräuhausu, kde mají taky bezkonkurenčně skvělé pivo.

Petr Chamrád, 45 let, Ostrava:

Rozdíl je podle mě markantní. Sudové pivo má hutnou pěnu, zatímco pivo z tanku má pěnu lehkou, skoro smetanovou. Dávám přednost tanku, ale co si budeme povídat, donedávna jsme pili pivo ze sudu, a taky nám chutnalo. Ale je dobře, že i v Ostravě už můžeme na tankové pivo chodit.

Jakub Petr, 41 let, Ostrava:

Z mých zkušeností můžu říct, že rozdíl mezi tankem a sudem není jednoduché poznat, přiznám se, že sám ho nepoznám. Vím ale, že dobře rozpoznám načepované pivo „na hladinku". V Ostravě je jen málo restaurací, kde takhle čepují, a u Rady to umí. Chuť piva ovlivňuje spousta věcí. Nejen styl čepování, ale třeba i opláchnutí skla.

Jan Kolkop, 25 let, Ostrava:

Nebudu si hrát na znalce, sud a tank nerozliším. Poznám, kdy mi pivo chutná a kdy je bublinkové a nedá se pít. Myslím si, že je i důležité, kdo stojí za pípou. Málo platné, jde o to, jak výčepní své řemeslo ovládá. Stejně jako dobrý kuchař vykouzlí výborné jídlo, dobrý hospodský zvládne skvělé pivo. To je moje prozatímní zkušenost.

Radka Paličková, 31 let, Ostrava:

Snad to nebude ostuda, ale myslím, že plzeň z tanku a ze sudu nerozliším. Možná kdyby někdo přede mě postavil jednu plzeň od každého druhu, budu je schopna porovnat a uvidím rozdíl. Takže ani neumím říct, kterou formu preferuji. Každopádně dobré pivo poznám podle toho, že mi chutná a že si dám víc kousků než obvykle.

Josef Břeň, 31 let, Ostrava:

Popravdě musím přiznat, že je to trošku složitější. Nejsem si úplně jistý, zda bych byl schopen pivo ze sudu a z tanku rozlišit pokaždé. Mám ale pocit, že z tanku má lepší říz a je svěží. Chutná jednoduše čerstvě a příjemněji se pije. Vypiji ho rozhodně více než toho sudového.