Na začátku března vyšlo najevo, že dosavadní majitelé Jánských Koupelí, bývalý tenista Tomáš Berdych a opavský podnikatel Petr Lex firmu Baneba, které areál patřil, prodali.

Jak Deník informoval, už tehdy bylo podle údajů z katastru nemovitostí, do kterého lze volně nahlížet, patrné, že Jánské Koupele nově patří společnosti Bad Johannisbrunn s.r.o., sídlící v Moravské Ostravě a jejímž vlastníkem je ostravský podnikatel a advokát Karel Ležatka.

Přesněji řečeno tedy jediným společníkem firmy Bad Johannisbrunn, což v překladu znamená právě Jánské Koupele, je společnost Ipsum, která patří Karlu Ležatkovi. Pro úplnost ještě dodejme, že Bad Johannisbrunn je přejmenovaná firma Baneba.

Jánské koupele.
Příběh Jánských Koupelí pokračuje, znovu mění majitele

Jánské KoupeleZdroj: Deník / Petr Widenka

Podle serveru Novinky.cz chce Karel Ležatka, který je mimo jiné padesátiprocentní spoluvlastník lyžařského ski areálu Kopřivná, Jánské Koupele oživit v moderním duchu. Na rozdíl od svých předchůdců, kteří zde plánovali vybudovat tenisovou akademii, chce Karel Ležatka navázat na to, co kdysi dělalo Jánské Jánskými.

Ilustrační foto.
Jste v karanténě nebo se léčíte doma? Zapomeňte na třídění odpadu

Mělo by zde vzniknout již zmíněné lázeňské středisko, zachovány by měly zůstat taktéž minerální prameny. Novinkám Ležatka řekl, že obnovené Jánské Koupele budou dostupné široké klientele, například i seniorům. Počítá se s investicí více než půl miliardy korun.

Podstatným faktem nicméně zůstává, že Jánské Koupele jsou od roku 2005 památkově chráněny. Tomáš Berdych s Petrem Lexou marně v únoru 2017 usilovali o to, aby byl areál ze seznamu památek vyškrtnut, jenže na Ministerstvu kultury nepochodili. „Podle názoru ministerstva původní charakter památky nezanikl, nepominuly tak důvody pro památkovou ochranu souboru.

Jánské KoupeleZdroj: Deník / Petr Widenka

Jánské Koupele jsou nadále evidovány v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky a vyjmutí je možné jen na základě pravomocného rozhodnutí o zrušení prohlášení za památku za předpokladu, že by existovaly mimořádně závažné důvody pro jeho zrušení,“ uvedla tehdy pro Deník Petra Hrušová z tiskového oddělení ministerstva. I to byl s největší pravděpodobností hlavní důvod, proč se nakonec rozhodli Jánských raději zbavit.

Karel Ležatka si je podle svých slov památkové ochrany dobře vědom. Budovy, které půjde zachránit, chce zachovat. U těch ostatních se pokusí najít společnou řeč s památkáři a požádá o sejmutí ochrany. Památkáři jsou podle Novinek připraveni s Karlem Ležatkou v celé věci jednat a najít řešení.

Foto: archiv
Běhej lesy mění termínovou listinu, kvůli epidemii přesouvá závody

Podívejte se na archivní snímky Deníku chátrajících lázní: