Loni na podzim to byla firma se 130 zaměstnanci, po půl roce zbyly ze závodu Hard v Jeseníku jen prázdné haly. Nový vlastník, firma Moravia Industry, výrobu neobnovil, odvezl z něj materiál i stroje a pracovníkům nevyplatil mzdy ani odstupné. Ti tak poslali společnost do insolvence.

„Odvezli nějakých sto až sto dvacet kamionů železa a strojů. V únoru jim skončila nájemní smlouva. Najali si bodyguardy, kteří do podniku nepustili ani majitele,“ shrnul šéf odborů závodu Hard Christos Bulguris.

Moravia Industry měla budovy pronajaté.

„Haly měly být vítkovické skupině předány nejpozději prvního března. Moravia Industry je však nepředala a Vítkovicím opakovaně zamezila převzetí,“ sdělila mluvčí skupiny Vítkovice Machinery Group Eva Kijonková. Dodala, že budov se společnost domáhá právní cestou.

Společnost Moravia Industry poslali její dnes již bývalí zaměstnanci do insolvence.

„Udělali jsme to, protože nám nezaplatili výplatu ani odstupné. Nikdo jiný se k tomu neměl. Ani soudci si to netroufli zablokovat a insolvenci museli povolit,“ konstatoval Christos Bulguris. K insolvenčnímu řízení se připojila rovněž společnost Vítkovice.

„Pohledávky jsou už přes čtyři miliony korun,“ uvedla mluvčí Eva Kijonková.

Závod Hard původně patřil do skupiny Vítkovice. Moravia Industry jej koupila v insolvenčním řízení loni na podzim za 1,5 milionu korun.

Firma se základním kapitálem sto liber je registrovaná ve Velké Británii. Vítkovice podle ní narušují chod svých bývalých výrobních jednotek.

„Moravia Industry na situaci reaguje odpovídajícími právními úkony a podrobnosti v této fázi nebude zveřejňovat,“ sdělil k insolvenci mluvčí firmy Pavel Kočiš.

„Neslavný konec tradiční firmy její zaměstnanci předpovídali od začátku,“ posteskl si Bulguris.

Hnízdo čápa bílého. Ilustrační foto.
OBRAZEM: Na svá hnízda v regionu se vrátili čápi
Ilustrační foto.
Líní řidiči pustoší trávníky ve městech