Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Karlovský gastrofestival láká na 3,5 km chutí a vůní, přijedou i dva Michelini

FOTOGALERIE / Valašské Velké Karlovice ovládne o víkendu 7. a 8. října Karlovský gastrofestival. Devátý ročník této populární akce zaměřené na valašskou gastronomii a regionální produkty nabídne ochutnávky na dvanácti místech rozesetých v 3,5 km dlouhém údolí Léskové a k tomu bohatý doprovodný program pro celou rodinu, letos s novými gastro zastávkami, bohatším farmářským trhem a za účasti dvou michelinských šéfkuchařů. Vrcholem festivalu bude opět nedělní soutěž o nejlepší valašský frgál.

6.10.2017
SDÍLEJ:

Karlovský gastrofestival. OchutnávkyFoto: Archiv Resortu Valachy

V místních hospůdkách a hotelech už vrcholí přípravy na víkendové hodování. Kuchaři se činí u plotny, pekařky zadělávají těsto na frgály, všichni chtějí být připraveni na každoroční nápor návštěvníků. Loni jich přijelo rekordních 41 tisíc, i díky tomu, že vstup je zdarma.

„Letos vsázíme na zvěřinu, to je naše doména. Připravíme dva tisíce porcí z jeleního a mufloního masa, k tomu sto kilo srnčích klobás,“ vypočítává šéf hotelu Horal Marek Bača. Další z hotelů, Galik, láká na zabíjačku, pro niž má objednáno šest vepřů, penzion U Dorňáků zase na grilované ryby. Speciální várku piva navařil na víkend akci Karlovský minipivovar u Penzionu Pod Pralesem. „Zvolili jsme polotmavou jedenáctku, máme navařeno 600 litrů. A k tomu valašské speciality, mimo jiné 200 litrů kyselice,“ popisuje šéf pivovaru Lubor Gášek.

Činí se i pekařky frgálů. Tyto tradiční valašské koláče, které bývají nejprodávanějším zbožím, nabídne pět výrobců. Největším je místní Resort Valachy. „Začínáme péct ve čtvrtek, abychom měli zásoby. Loni jsme prodali 3 600 frgálů, letos jsme připraveni na čtyři tisícovky,“ říká Tomáš Blabla, ředitel Resortu Valachy a současně i Karlovského gastrofestivalu.

V nabídce restaurací a hotelů nebudou chybět ani další krajové pokrmy, jehněčí a pivovarské speciality, pochoutky na grilu či ukázka moderní krajové kuchyně hotelu Lanterna. Farmářský trh nabídne další příležitosti k ochutnávkám i koupi regionálních produktů - od mléčných a masných přes různé druhy pečiva, paštiky, džemy, vína a burčák až po zajímavosti: např. raw a bezlepkové speciality, kozí zmrzlinu či pokrmy z hmyzu. Přijedou i producenti z Maďarska a Rakouska, kteří přivezou uzeniny z mangalice, vína, oleje a nakládanou zeleninu. Rozšíří se tzv. Street food sekce, kterou lidé najdou již na dvou místech.

Velké Karlovice při gastrofestivalu lákají nejen tuzemské, ale i slovenské návštěvníky. Mnozí zde stráví celý víkend, což pomáhá ubytovatelům v širším regionu. Penziony, hotely či chaloupky už jsou prakticky vyprodané. „Taková návštěvnost je potěšující, ale i zavazující. Chceme, aby se u nás hosté cítili pohodlně, což se dle ohlasů daří. Výhodou je, že i velký počet lidí se v údolí dobře rozptýlí. Samozřejmě ale věnujeme velkou pozornost zázemí. Máme dostatek parkovišť, posílili jsme místa k posezení i kyvadlovou dopravu v údolí. Prostornější bude i farmářský trh. Jsme připraveni také na déšť. Na gastro zastávkách jsou krytá posezení, navíc mohou hosté ochutnávat nejen venku, ale i uvnitř restaurací,“ doplnil Tomáš Blabla.

V rámci doprovodného programu se mohou návštěvníci těšit na frgálovou manufakturu s možností vyrobit si vlastní valašský frgál, na barmanské večery, kuchařské show, při nichž se v sobotu představí i michelinský šéfkuchař Radek Kašpárek, školy vaření, posezení s muzikami, řemeslný jarmark či tradiční soutěže o nejlepší valašský frgál a nejlepší klobásu. Údolím budou hosty vozit vláčky, historické autobusy a koňské povozy.

Jako každý rok nebude chybět ani příležitost pro milovníky zážitkové gastronomie – tradiční sobotní Michelinská galavečeře a nedělní Michelinský oběd. Letos menu připraví uznávaný Toni Mörwald, který šéfuje vídeňské restauraci Le Ciel. „Na obě degustace akce zbývají poslední volná místa. Velmi se těšíme na tento mimořádný zážitek, který je jedinečnou příležitostí poznat špičkovou rakouskou kuchyni snoubenou s rakouskými víny,“ dodává Tomáš Blabla.

Více informací: www.karlovskygastrofestival.cz

Autor: Redakce

6.10.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Volby v Žermanicích na Frýdecko-Místecku.
14

Muž si dělal selfie a pak zpřeházel volební urnu. Řeší se platnost voleb

Volby 2017 v Orlové

Volby jsou rutina, vyžadují však trpělivost, říká dlouholetá komisařka

Útočník Švábík je po kolapsu doma a řekl: Fotbal? Pravděpodobně už hrát nebudu

/ROZHOVOR/ Na fotbalovém hřišti ve svých pětadvaceti letech absolvoval nespočet bitev, tu největší ale útočník Jan Švábík svedl v předchozích týdnech mimo zelený pažit. A vyhrál!

Staronový trenér Petřkovic Smékal: Moje role byla přinést do týmu impuls

/ROZHOVOR/ Malé déjà vu prožívá v těchto dnech Filip Smékal. Fotbalový kouč, který v závěru minulého roku skončil s trénováním v Petřkovicích z rodinných důvodů, se po deseti měsících vrátil, aby Odru opět pozvedl a dostal zpět do horních pater MSFL. Jako před pěti lety, kdy začínal ještě v krajském přeboru. „Chci mančaft nastartovat,“ prohlásil Smékal.

Opavsko je pro archeology zemí zaslíbenou

Svá tajemství odhalil poslední pozůstatek opavského hradu – Müllerův dům. Objeveno bylo třeba také pravěké sídliště a pohřebiště v Loděnici.

Zase jen plichta. Baník nedokázal doma vyhrát ani popáté

/FOTOGALERIE/ Ani na pátý pokus doma nedokázali naplno bodovat. Fotbalisté Baníku Ostrava remizovali v 11. kole HET ligy s Olomoucí 1:1 a už deset zápasů čekají na výhru. Ostravané šli do vedení zásluhou Hrubého, Sigma vyrovnala díky střídajícímu Moulisovi.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení