Kavárna U Černého stromu je ostravským průkopníkem ve světě výběrové kávy. Vznikla v roce 2012 jako druhá pobočka kaváren Ostravanka Coffee Shop, ale po zhruba třech letech se osamostatnila. „Dříve byl problém najít v Ostravě kvalitní kávu. Proto jsme chtěli vytvořit místo, kam by lidé mohli přijít a vychutnat si něco dobrého,“ vzpomíná Michalíková.

Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans (střed) si prohlédl Dolní oblast Vítkovice (DOV), 17. července 2021 v Ostravě.
EU dá kraji 18 miliard na rozvoj po uhlí. V Ostravě byl místošéf Evropské komise

Ve svém podniku se zaměřuje na výběrovou kávu. Nabízí ale i dorty a další občerstvení. Spolu s dalšími majiteli některých ostravských kaváren spolupracuje na kávové osvětě. „Začali jsme organizovat kávové festivaly, které dříve byly jen v Praze nebo v Brně. Naši baristé se také účastnili soutěže Barista Cup Ostrava, kterou několikrát vyhráli,“ vypráví kavárnice.

Jedním z vítězů byl i barista Tomáš Taussig. Poté co se sám stal pražičem kávy, rozhodla se s ním Bohdana Michalíková navázat spolupráci. Na jaře minulého roku tedy změnila hlavního dodavatele a zrna dnes odebírá převážně od lokální pražírny Coffee Culture.

Kavárna Black Tree Cafe (U Černého stromu), 14. července v Ostravě.Kavárna Black Tree Cafe (U Černého stromu), 14. července v Ostravě.Zdroj: Deník/Lukáš Kaboň

Hitem letošního léta jsou podle Michalíkové takzvané nitro cold brew nebo klasické cold brew. Frčí také espresso toniky. Velký úspěch má i novinka citronové espresso. Stálými oblíbenci pak jsou cappuccina a klasická espressa.

Kavárna se nachází v rohu Prokešova náměstí, hned naproti ostravské radnice. Často ji tak navštěvují úředníci a turisté. Otevřeno je od pondělí do neděle. „Měli jsme měli obrovské štěstí, že se nám podařilo najít prostor hned u dominanty města. Jsme moc pyšní na síť našich stálých zákazníků, kterou máme,“ líčí kavárnice.

Letiště v Hati v česko – polském pohraničí hostilo osmý ročník akce s názvem Retro Chrchel, srazu milovníků malých motocyklů. Hať, 17. července 2021.
Fichtly a kozí dechy to rozjely. Krása na Retro Chrchelu v Hati na Hlučínsku

Hlavně díky jejich podpoře se podniku podařilo zvládnou pandemii koronaviru. Kavárně zůstali věrní a pro kávu si chodili do výdejového okénka. „Ze dne na den jsme se stali espresso barem a všechno jsme prodávali s sebou. Nicméně naši zákazníci byli neuvěřitelní a chodili pravidelně, “ popisuje Michalíková. Nyní už mohou návštěvníci opět posedět uvnitř nebo na malé venkovní zahrádce.