VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Víte, kde se v Ostravě čepuje tanková Plzeň?

/FOTOGALERIE/ V centru Ostravy máte hned tři možnosti - Pivnice u Rady, Slezska P.U.O.R, The Pub u OC Forum Nová Karolina. V Porubě pak to je restaurace Arrows a nově také plzeňská tankovna Viktorka.

15.2.2018 2
SDÍLEJ:

Majitel pivnice U Rady Marián Bavlšík si tankové pivo pochvaluje.Foto: Deník/Pavel Sonnek

Doba, kdy se nejlepší pivo čepovalo ze sudů nebo nalévalo do sklenic z vyhlazeného lahváče (nejlépe ze sedmého schodu) je nenávratně pryč. I v Česku už nějaký čas platí, že nejlepší je pivo z tanku. Platí to také o plzeňském pivu, které si v Ostravě můžete z tanku dát už v pěti renomovaných podnicích.

V centru města máte hned tři možnosti - Pivnice u Rady, Slezska P.U.O.R, The Pub u OC Forum Nová Karolina. V Porubě pak to je restaurace Arrows a nově také plzeňská tankovna Viktorka. Nový podnik leží v obchodním centru v Porubě, kde najdete třeba i McDonald.

Při slavnostním otevření Plzeňské tankovny Viktorka v Ostravě-Porubě nemohl mezi mnoha hosty samozřejmě chybět ani Václav Berka, starší obchodní sládek plzeňského pivovaru.

„Věřím, že to bude jedna z ostravských perel, navíc o kvalitu piva se starají prověření mistři výčepní, mezi které patří také manažer restaurace a vítěz soutěže Pilsner Urquell Master Bartender z roku 2009 Vít Voznica,“ prohlásil Václav Berka.


Světově proslulý světlý ležák dobývá svět už 175 let, Ostrava nemůže být výjimkou. Jak se vlastně cítí v ostravské hospodě, kde teče Pilsner Urquell plzeňský sládek?

Báječně, ostatně jako v Ostravě vždycky. I proto, že jsme tady začali s jednou ze soutěží a vítězem je Vít Voznica, který se stal na Moravě a ve Slezsku průkopníkem čepování piva na hladinku a je manažerem Viktorky. A má zdatné následovníky, hospod s naším pivem přibývá a mám radost, že se rozšiřuje i kultura čepování.

Je rozdíl v čepování a vůbec v pivní kultuře v Ostravě a v Plzni?
Sami říkáte, že jste „region razovity“, ale mění se to k lepšímu, i v Ostravě dokážete čepovat pivo výborně. Před několika dny jsem byl na jedné soutěži a musím říct, že byla radost se dívat na šikovné výčepní, mezi kterými nechyběly ani dámy. Byl jsem překvapen, jak jim to jde od ruky, navíc byly pohledné. To je potom radost chodit do hospody.

Může být rozdíl mezi pivem, které načepuje muž a žena?
Když jsme se soutěžemi v čepování začínali, tak mezi soutěžícími byli téměř sami chlapi. Ale dámy se začínají otrkávat, řekl bych, že jsou zodpovědnější, pečlivější. Takže vůbec bych je nepodceňoval. Obecně platí, že i v mezinárodním srovnání je úroveň čepování u nás velmi vysoká, přičemž si dovolím tvrdit, že jedním z hlavních impulzů je právě Plzeňský Prazdroj. V zájmu nás pivovarníků, aby se pivo čepovalo a konzumovalo v co nejvyšší kvalitě. I naše konkurence si uvědomuje, že dobře naservírované pivo je jistou cestou ke spokojenosti zákazníka.

V tuzemsku přibývá malých pivovarů. Nebojíte se, že vám upijí ze sklenky?
Samozřejmě že i to se může stát. Myslím si však, že z hlediska zákazníka je rozhodující, aby bylo pivo dobře uvařené, ať už pochází z velkého nebo malého zdroje. Tedy aby byla věnována náležitá péče kvalitě. Jsem přesvědčený, že výrobcům, kteří budou klást důraz na kvalitu, příznivců neubude. A jinak malé pivovary přinášejí na trh zpestření. I my jsme začali před několika lety vařit limitované várky, abychom nabídli štamgastům v našich hospodách i jiné druhy piva, než jaké pijí běžně. Uvedu alespoň Stout, Ale anebo Indian Pale. To je naše reakce na přání spotřebitelů pít z času na čas něco neobvyklého.

Dnes se Prazdroj vyváží do více než padesáti zemí světa. Jaká byla tato cesta?
Na té cestě stále jsme. Nezapomínáme na to, jak jsme v průběhu let vyváželi českou pivní kulturu do světa. V řadě zemí byla značka Pilsner Urquell vůbec prvním importovaným pivem. A najednou příslušníci jiných národů zjistili, že české pivo je chutné a kvalitní. Jsme vlastně takovými pionýry a průkopníky další české značky už měly snadnější cestu, svým způsobem jsme otevřeli a otevíráme českému pivu cestu do světa.

Vraťme se ještě k Viktorce. Můžete ji nejen občanům Poruby doporučit?
Samozřejmě, jak kvůli skvělému pivu, tak výborné kuchyni. Prostředí je zde nádherné, včetně sekce pro děti, takže rodiče o své ratolesti nemusí mít starost. Věřím, že budou Viktorkou stejně nadšení jako já.

Autor: Antonín Sacký

15.2.2018 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Ostatní - Rozvoz dokumentů Havířov a okolí18 000 Kč

Přijmeme muže a ženy na rozvoz dokumentů a zapisování dat.

Ostatní - Rozvoz dokumentů Ostrava a okolí18 000 Kč

Přijmeme muže a ženy na rozvoz dokumentů a zapisování dat.

539490 - Zpracovatelé dřeva, truhláři (kromě stavebních) a18 000 Kč

Zpracovatelé dřeva, truhláři (kromě stavebních) a příbuzní pracovníci POMOCNÝ BRUSIČ/KA. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Kontakt: Kamil Reichel, 605 884 504, Pomocné práce do stolárny. Broušení profilovaných a kazetových dveří ze dřeva excentrickou bruskou a ručním smirkem. Nutná manuální zručnost., Aktualizace: 20.2.2018. Pracoviště: Kamil reichel, provozovna, U Dubu, č.p. 74, 747 14 Ludgeřovice. Informace: Kamil Reichel, +420 605 884 504.

Řemeslné práce - Řemeslné práce Zedník15 000 Kč

Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva). Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 10. Poznámka: ZZ-cizinci, kontakt: telefonicky, osobně: Hasičská 551/52, Os.-Hrabůvka, pondělí a středa 9 - 11h., Práce ve výškách, SC v rámci ČR, Pro bčany ČR,EU po 3.měsících možnost pracovní smlouva na neurčito.. Pracoviště: Dobosh - stav družstvo, Nádražní, č.p. 601, 702 00 Ostrava 2. Informace: Ivan Dobosh, .

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Policejní vrtulník. Ilustrační foto

Pohřešovaného Jakuba našli mrtvého

Ilustrační foto.

V Hlučíně teprve třináctiletý chlapec napadl a zbil dva šestnáctileté mladíky

Vědci hledají dobrovolníky pro novojičínské laboratoře

Přes dva tisíce dobrovolníků potřebují vědci na onkologicky zaměřený výzkum. Ten probíhá také v novojičínských laboratořích.

Květa Jeriová-Pecková o Olympijském festivalu v Ostravě: Být malá, jsem nadšená

/ROZHOVOR/ Do areálu Olympijského festivalu v Ostravě ve středu zavítala trojnásobná olympijská medailistka v běhu na lyžích z let 1980 a 1984 Květoslava Jeriová-Pecková.

Prověřte své znalosti z matematiky v dnešním testu Deníku

Dostali byste se na střední školu? Zkuste si, jak těžké to mají žáci při přijímacích zkouškách. V dnešním tištěném Deníku najdete druhý z testů, které jsme pro vás připravili. Prověří vaše znalosti matematiky. Příští týden vás pak čeká další test. Kupte si Deník a ověřte znalosti své i znalosti svých dětí. 

Beskydská magistrála nabízí pětadvacet kilometrů strojově upravené stopy

Sněžení ve vyšších polohách v minulých dnech udělalo radost příznivcům běžeckého lyžování. Od pátku si běžkaři konečně užívají upravenou běžeckou stopu Beskydské magistrály: Soláň Vsacký Cáb Dušná Vsetín.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT