Laboratoře AGELLAB vyšetřují vzorky na přítomnost koronaviru ve špičkově vybavené laboratoři, která se nachází v areálu Vítkovické nemocnice. 

NA HRANICI MOŽNOSTÍ

„Testovat jsme začali v pondělí 9. března. Zpočátku se jednalo o několik vzorků denně, první tři pozitivní testy naše laboratoř vyhodnotila již v úterý 10. března. Od té doby počet zpracovaných vzorků skokově narostl a aktuálně jedeme na hranici našich kapacitních možností,“ uvádí předsedkyně představenstva Laboratoří Agel Lenka Kulíšková.

Laboratoř v tuto chvíli testuje vzorky pouze u indikovaných pacientů, o jejichž vyšetření rozhodl lékař a epidemiolog. 

Ostrava-Poruba ve středu 18. března 2020.
PODÍVEJTE SE: Poruba za jarního „KORONADNE“, od procházek po čepované pivo

„Poptávka je obrovská. Po výpadku hackery napadené brněnské nemocnice jsme kolegům na jižní Moravě nabídli pomoc a vozí se k nám i vzorky ze Znojemska, Kyjovska, ale i z celého Zlínska. Pracujeme od časných ranních až do pozdních večerních hodin tak, abychom uspokojili maximum požadavků a výsledky dodali lékařům, hygienikům i ministerstvu co nejdříve,“ doplnila Hana Bílková Fránková, vedoucí oddělení klinické mikrobiologie Laboratoří AGEL v Ostravě – Vítkovicích.

Kapacita laboratoře je dána zejména personálem, který musí být zkušený. Každé vlastní analýze ještě předchází izolace nukleové kyseliny. „Jde o nejnáročnější analýzy prováděné v našem oboru. Samozřejmě i přístrojová kapacita je klíčová. Jsem velmi ráda, že v této krizové době mnoho lidí nabízí pomocnou ruku,“ sdělila Bílková Fránková. 

Ilustrační foto.
Z epidemiologů detektivové. Je to náročné, říká šéfka Krajské hygieny Ostrava
Policie. Ilustrační snímek
Dva muži v Ostravě-Porubě málem ukopali třetího. Policie hledá svědky
Online reportáž