Prováděná měření jsou podle vrchního sládka Romana Richtera důležitá proto, aby měl dokonalou zpětnou vazbu o své práci a měl výrobu piva neustále pod kontrolou. „V každé chvíli si tak můžeme být jistí, že na konci celého procesu dostane spotřebitel kvalitní pivo. Naše kontrolní laboratoř nyní pracuje permanentně na tři směny. Denně provede asi 150 rozborů," upřesnil Roman Richter.

Než se půllitr Ostravaru Premia, Neflitru nebo Velvetu dostane k zákazníkovi, absolvuje desítky kontrolních měření. Vrchní sládek také vysvětlil, že kromě měření v laboratoři patří ke kontrolnímu systému výroby piva i denní degustace zkušených pivovarníků.

Roman Richter také uvedl, že základními sledovanými parametry v pivovarnictví jsou stupňovitost, alkohol, barva, čirost a pH. „Zatímco kdysi stanovení všech uvedených hodnot zabralo celé hodiny, dnes máme díky moderní laboratorní technice výsledky každého měření k dispozici v průběhu několika minut," upřesnil Roman Richter s tím, že šest milionů korun letos pivovar investoval také do modernizace druhého oddělení spilky, revitalizace ležáckých tanků a výměny membránových filtrů. „Spilka je přitom pro Ostravar klíčovým místem. Je to totiž místo, kde procesem kvašení vznikají jedinečné vlastnosti piva," dodal vrchní sládek.

Manažerka kvality pivovaru Lucie Hejdová doplnila, že každá značka má své vlastní analytické parametry. „Tak, jako každý člověk má jinou DNA, tak má každá naše značka jiné parametry. Proto se každá značka testuje jinak," uvedla manažerka kvality Ostravaru.

Pivovar Ostravar byl založen v roce 1897, je součástí společnosti Pivovary Staropramen, která je druhým největším producentem piva v ČR.