Realitní a zpravodajský server Realitymorava.cz, který ceny nemovitostí sleduje, uvádí, že tento měsíc se v Ostravě prodávaly byty průměrně za 1,17 milionu korun. Před rokem to bylo 1,02 milionu korun. Za byty se v Ostravě platí zhruba polovina oproti celorepublikovému průměru 2,27 milionu. Za byt 2+1 se podle serveru v Ostravě platí průměrně 987 tisíc korun, před rokem to bylo 852 tisíc korun. V závislosti na adrese a dalších ukazatelích se ale podle makléřů ceny stejných bytů mohou lišit o statisíce. „Záleží na lokalitě, na stavu bytu, jaké jsou tam náklady na bydlení, je tam opravdu spousta faktorů. Rozdíly v cenách můžou být obrovské, i milion korun," řekl Zdeněk Rolák z firmy Comfort reality.

Nejžádanějšími oblastmi v Ostravě jsou centrum a Poruba, mezi nejméně žádané patří sídliště Dubina na jihu města. Zatímco na Dubině mohou nejlevnější byty 2+1 stát kolem 450 tisíc až pul milionu korun, v Porubě bude jejich cena začínat na 800 tisíc, uvedl Rolák.

V Ostravě se teď prodávají všechny druhy bytů, cena ale hraje velkou roli. Poptávka je obrovská, nabídka tak velká není.

„To, co bylo za normální rozumné peníze, je prodané. V nabídce na internetu zbyly spíš dražší neprodejné věci, takže to může působit dojmem, že ceny jsou výš," řekl Makléř Michal Ambroz z Realitní kanceláře Beruška.