Libor WitassekZdroj: ArchivSpolečnost Vítkovice, a.s. dále řídí představenstvo společnosti pod vedením svého místopředsedy Igora Vlčka, dosavadního finančního ředitele skupiny Vítkovice.

Libor Witassek v krátkém vyjádření uvedl, že děkuje za poskytnutou příležitost.

„Udělal jsem maximum pro poměrně složitý proces restrukturalizace a nyní se chci věnovat rozvoji nového byznysu,“ doplnil Witassek.

Jak mluvčí Eva Kijonková dodala, přechází bývalý generální ředitel do business developmentu ve společnosti Vítkovice Engineering Services, a.s. „Ta se zabývá i vyhledáváním nových obchodních příležitostí a trendů, mimo jiné i na bázi vodíku,“ doplnila mluvčí.

Billboardy s arabskými nápisy se nacházejí také v Ostravě.
Tajemné nápisy na billboardy psali cizinci. Děkují Čechům za pomoc

Po Kotlárně a Mostárně z VPE má nového vlastníka i Hard

Pokračuje i prodej provozů ze společnosti Vítkovice Power Engineering (VPE), která je od letošního srpna v konkurzu. Krizovému týmu insolvenčního správce Davida Vandrovce se podařilo už koncem září najít kupce pro klíčové výrobní části podniku VPE.

Novým majitelem divize Energetické strojírenství a Ocelové konstrukce (neboli Kotlárny a Mostárny) se stala společnost Taxton Property, s.r.o. Nyní prodal insolvenční správce i jesenický Hard, který rovněž patřil do VPE.

„Kupcem je britská společnost, jejímž vlastníkem je ale česká fyzická osoba. Pro zaměstnance, kteří už koncem září dostali výpovědi, to znamená, že mají dvě možnosti. Pokud budou souhlasit, přejdou k novému zaměstnavateli za stejných podmínek, jaké měli u Vítkovice Hard. Pokud souhlasit nebudou a doběhnou jejich výpovědi, oni dostanou odstupné a u firmy skončí. Prodejní cena činila 1,5 milionu korun. Nový vlastník firmu ale kupoval i se závazkem, že pokud zaměstnanci budou trvat na výpovědi, bude jim muset vyplatit odstupné i listopadovou mzdu. To by bylo zhruba dalších 21 milionů korun,“ vysvětlil David Vandrovec.

Hřiště a stromy nahradily plot, výkop a jeřáb, do jara přespříštího roku zde bude nový nájemní dům.
Petice nepomohla, nový dům v Ostravě-Porubě už dostává základy

Podle něj ve firmě je v současnosti zhruba 135 lidí.

„Podle mých informací nepanuje mezi zaměstnanci právě optimální nálada, čemuž trochu i rozumím. Lidé zvažují, jestli je pro ně lepší odejít a mít odstupné, nebo zůstat bez něj. Ta atmosféra pramení i z toho, že dlouhé roky byla komunikace se zaměstnanci minimální. Já jsem v průběhu tří měsíců, co byl vyhlášen konkurz, musel řešit řadu jiných věcí. Takže jsem se kontakt snažil zprostředkovat alespoň přes odbory,“ dodal insolvenční správce.

Vítkovice Power Engineering (VPE) patřila v minulosti do vítkovické strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group. VPE je od loňského srpna v insolvenci, počátkem letošního srpna ji pak insolvenční soud poslal do konkursu.

Ilustrační foto.
Stávková pohotovost ve Vítkovicích kvůli platům