Jana Ožanová, mediální koordinátorka Pirátů, uvedla, že setkání inicioval Lukáš Černohorský, poslanec za Piráty, který jednání o likvidaci svolal již potřetí. „Oproti předchozím jednáním se dnes nediskutovalo o tom, zda se důl zavře, nebo ne, ale jednalo se o konkrétním scénáři jeho definitivního uzavření.“ uvedla Jana Ožanová.

Lukáš Černohorský, jenž se problematikou dolů v Moravskoslezském kraji zabývá dlouhodobě, sdělil, že do procesu likvidace je důležité zapojit starosty dotčených obcí tak, aby proces proběhl co nejrychleji, a aby obce nakonec mohly získat pozemky spadající do takzvaného dobývacího prostoru.

„Konečný termín bude nyní záviset na výsledcích EIA a spolupráci DIAMO se samosprávami,” poznamenal Lukáš Černohorský.

Těžní věže Dolu Frenštát, které jsou už nějakou dobu černými stavbami, by měly být do šesti let zlikvidovány.
Věže frenštátského dolu budou srovnány se zemí

Právě existence dobývacího prostoru dotčeným obcím dlouhodobě brání v jejich rozvoji. Proto se na jednání dohodlo, že se dobývací prostor zmenší na nezbytnou velikost potřebnou k likvidaci dolu a po dokončení prací se tento dobývací prostor zcela zruší.

Ke zmenšení dobývacího prostoru může dojít po převzetí dolu společností DIAMO, s. p., které je plánováno k 1. lednu 2021. Jana Ožanová doplnila, že na jednání to veřejně přislíbil ředitel odboru hornictví Ministerstva průmyslu a obchodu Zbyněk Sochor. Peníze na uzavření dolu půjdou ze státního rozpočtu a podle ředitele státního podniku DIAMO Ludvíka Kašpara již byly prostředky započítány do vládního programu na likvidaci dolu, čímž by se v nejbližší době měla zabývat vláda.

Důl Frenštát
Důl Frenštát. Bude konečně jasno?

Výsledek jednání velmi potěšil Stanislava Urubu, předsedu spolku Naše Beskydy, který zhruba před dvanácti lety zahájil boj proti těžbě černého uhlí na Frenštátsku a za likvidaci Dolu Frenštát.

„Jsme rádi, že se od minule diskuze hodně posunula, a že už řešíme konkrétní věci a termíny. Na minulém jednání nám společnost OKD představila tři možné varianty - možnou těžbu, udržování dolu a likvidaci dolu. Nyní jsme se už bavili jen o likvidaci a o tom, jak se můžeme do procesu zapojit. Těším se, až skončí veškeré práce a po Dole Frenštát zbude už jen zelená louka. To pak všechny, kteří nám s tím pomohli, pozveme na slavnostní sečení louky a společně to oslavíme,“ komentoval výsledky jednání Stanislav Uruba.

O plánovaném setkání hovořil v pondělí 31. srpna na zasedání zastupitelstva Trojanovic starosta Trojanovic Jiří Novotný. Nastínil, že ve hře jsou tři varianty zásypu šachet.

Lidé sledují program spojený se slavnostním otevřením obnovené chaty Libušín na Pustevnách v Beskydech; čtvrtek 30. července 2020
VIDEO: Opravený Libušín hlásí rekordní návštěvnost

„Dovozem materiálu z Paskova, případně ze Staříče anebo z třetí lokality, více severněji. Žádná z těchto variant dovozu nevede přes katastr Trojanovic až na úsek od hospody U Bačů do areálu dolu. Celý provoz pojede přes město Frenštát,“ řekl Jiří Novotný a upřesnil, že dovoz materiálu by měl trvat zhruba dva měsíce a měl by obnášet maximálně 66 nákladních aut denně s nákladem maximálně 24 tun.

„Další varianta je, že by se to vozilo vlakem a překládalo ve Frenštátě na vlečce,“ doplnil s tím, že kromě zásypu šachet je řešen například i odvoz ocelového odpadu, kterého je zhruba 33 tisíc tun.