Arménský podnikatel Gevorg Avetisyan založil před čtyřmi roky ve Frýdku-Místku firmu Miko International a začal péct medové dorty Marlenka podle receptu starého už více než tisíc let z doby velké arménské země Urartu.

I když firma začínala s pouhými třemi zaměstnanci a vyráběla denně patnáct dortů, dnes zaměstnává 150 lidí ve dvou výrobnách v nepřetržitém provozu. Denně vyrobí dva tisíce dortů. Loni se na trhu objevil Gruzínský medovník, která vyrábí Moravská pekárna z Frýdku- Místku.

„Není zcela znám původ ani složení tohoto výrobku. Firma použila identické údaje o složení, kvalitě a trvanlivosti z materiálů Marlenky. Ptal jsem se i Gruzínců, kteří žijí na severní Moravě. Ti potvrdili, že se u nich medový dort také vyrábí, ale to, co se prodává v obchodech jako Gruzínský medovník, s tím nemá nic společného, ani co se týče vzhledu, ani chuti,“ zareagoval Gevorg Avetisyan.

„Recept jsem našel na internetu a pustili jsme se do pečení. Hlavním výrobkem naší pekárny je chléb Morávka, který rozvážíme po celém kraji. Gruzínský dort pečeme v desítkách kusů, takže ani nemůžeme být konkurenty Marlenky. Máme jiné složení, nepoužíváme ořechy, na které mohou být někteří lidé alergičtí. Náš dort má i jiný tvar a je také levnější,“ argumentoval spolumajitel Moravské pekárny Dalibor Rybář.

„Tento výrobek bychom mohli považovat za plagiát Marlenky, jenže kvalitativně na velmi špatné úrovni. Do firmy nám začali volat lidé a píší nám na naše diskusní fórum, proč vyrábíme jiný dort v tak špatné kvalitě. Začal jsem se o to zajímat podrobněji a mimo jiné jsem také zjistil, že Moravská pekárna při prodejích a reklamních akcích prezentuje Gruzínský medovník jako druhý výrobek naší firmy,“ argumentuje dále Avetisyan.

„Když jsem se začal zajímat o volné místo v jednom ze supermarketů, v němž jsem chtěl umístit stánek s naším výrobkem, bylo mi sděleno, že tam Marlenka už je. Údajně o Gruzínském medovníku hovořili jako o Marlence pracovníci pekárny,“ potvrdil Avetisyanův spolupracovník Martin Klar.

„To se stává, že se někdo chce přiživit na úspěchu druhého. Nenechává mě ale klidným, když někdo nabízí svůj výrobek jako druhou Marlenku, a tím poškozuje naši firmu. Jedná se o klamání spotřebitele, protože zaměnitelnost arménského a gruzínského názvu je na zdejším trhu snadná. Klidně mohl vyrábět Frýdecký dort. Proti tomu bych nic nemohl namíta,“ pokračuje podnikatel Gevorg Avetisyan.

„Zaregistrovali jsme si ochrannou známku. Je to něco podobného jako s chlebem nebo rohlíky. Vždy se najde někdo, kdo je začne péct jako první. Později se výrobek rozšíří,“ konstatoval Rybář.

Před dvěma roky přišla havířovská pekárna Semag s dortem Mařenka, který byl zaměnitelný s Marlenkou. Soud dal za pravdu firmě Miko International, a havířovská pekárna nesmí nadále prodávat Mařenku. Nyní se grýdecko–místecká firma Miko International soudí o finanční ztrátu, kterou ji měl Semag s Mařenkou způsobit.

 

Co zjistili odborníci při kontrole medových dortů

Výrobce Marlenky Gevorg Avetisyan nechal prověřit Gruzínský medovník v akreditované laboratoři ve Studénce. Podle původního atestu má mít Gruzínský medovník dobu spotřebu 28 dní od výroby při teplotě do 25 stupňů Celsia.

„Jenže zkouška byla podle protokolu prováděna při teplotách 18 až 23 stupňů, tedy při nižších hodnotách,“ řekl arménský podnikatel ke kopii atestu konkurenčního výrobku. „Provedli jsme zkoušku Gruzínského medovníku při teplotě 25 stupňů Celsia a plíseň se na výrobku objevila po devatenácti dnech, přestože má mít dobu trvanlivosti 28 dní. Nesrovnalosti se objevily u obsahu tuků a konzervantů. Tuky převyšovaly hodnoty uvedené na etiketách,“ stvrdil vedoucí Laboratoře Morava ve Studénce Boleslav Otipka a dodal: „Stejné rozbory dělala laboratoř i Marlence, ta vyšla jako vyhovující dle předložených certifikátů a norem. „Následovala kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).

„V Moravské pekárně ve Frýdku-Místku jsme zkontrolovali mimo jiné označování alergenů u baleného cukrářského výrobku – Gruzínského medovníku. U této potraviny nebyly uvedeny alergeny. Při kontrole byly dále zjištěny v medovníku konzervační látky, které nebyly uvedeny na obalu. Proto inspekce uložila zmíněné firmě, že musí nedostatek napravit. Dále inspekce podrobila výrobek laboratorním testům. Podle nich medovník obsahoval vaječnou melanž, a výrobce měl tuto skutečnost uvést v označení. Pokud potravina má takovéto označení, může se běžně prodávat,“ sdělil mluvčí SZPI Ivo Klemeš s tím, že inspekce zkontroluje, zda výrobce splnil všechna opatření.

„Tady to máte černé na bílém. Jde jednoznačně o klamání spotřebitele,“ okomentoval výsledek kontrol Gevorg Avetisyan. „Jedná se pouze o administrativní nedostatky, které jsme již odstranili, a všechny údaje jsme uvedli na etikety. Gruzínský medovník rozhodně neplesniví, takový výrobek by si naše pekárna nemohla dovolit dát na trh. Rozhodující je kontrola státní inspekce, a medovník vydržel bez problémů po celou dobu trvanlivosti,“ ohradil se Dalibor Rybář, spolumajitel Moravské pekárny. Podle něj členové hospodářské komory podali na inspekci výzvu ke kontrole Marlenky. „Tuto kontrolu jsem ale neinicioval, protože nechci na nikoho žalovat,“ dodal Rybář. (res)