Tento tým bude mít mimo jiné za úkol průběžně informovat stát o jednotlivých krocích případného prodeje společnosti, která v Moravskoslezském kraji zaměstnává přes 7 tisíc lidí. Klíčové přitom je, aby nebyly rušeny výrobní kapacity a nedošlo ke ztrátě pracovních míst. Informovala o tom mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Štěpánka Filipová.

„Po zkušenostech z OKD i z toho, co se aktuálně děje kolem Vítkovic, chceme být připraveni. Na jedné straně není zatím žádný důvod k panice, ArcelorMittal Ostrava je prosperující firmou s nadprůměrnými platy, na straně druhé se chceme vyvarovat situace, abychom se o klíčových rozhodnutích dozvěděli minutu po dvanácté. Udržení zaměstnanosti v Ostravě je pro nás absolutní prioritou,“ vysvětlil ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner a dodal: „ArcelorMittal Ostrava je také klíčovým zákazníkem OKD, které od 1. dubna patří 100procentně státu,“ uvedl ministr s tím, že to je jeden z hlavních důvodů, proč nemůže ministerstvo k případnému prodeji hutí jen přihlížet.

„Pana ministra jsme informovali o probíhajícím procesu, kdy analýzy a konzultace v Evropské komisi s našimi obchodními záměry stále probíhají. S tím, že proces má být ukončen 23. května,“ sdělil generální ředitel AMO Ashok Patil. Jak dodal, zatím se tedy nejednalo o prodeji ostravských hutí.

„Pokud by k tomu došlo, ujistili jsme pana ministra, že počítáme s další výrobou bez redukce kapacit nebo ztrát pracovních míst. Dohodli jsme se také na úzkém kontaktu, kdy budeme o veškerých následných krocích společně diskutovat, a to i v rámci sjednaného expertního týmu,“ řekl po jednání Ashok Patil.

Moravskoslezský kraj (včetně hutě ArcelorMittal Ostrava) by už příští týden (v úterý 24. dubna) měla navštívit vláda během výjezdního zasedání premiéra a všech ministrů.

Jak už Deník dříve informoval, v souvislosti s akvizicí italské huti Ilva předložila skupina ArcelorMittal Evropské komisi návrh kompenzačního balíčku. Ten spočívá v prodeji několika evropských podniků této skupiny (včetně AMO). Balíček je reakcí na obavy Evropské komise týkající se vyváženosti hospodářské soutěže.

Vítkovická ocelárna.
Vítkovice Heavy Machinery obnovily provoz v ocelárně