Z takových cen určitě radost nemají zemědělci. A zda se nízké ceny neprojevují snížením poptávky, se Deník zeptal provozovatelů dvou ostravských mlékomatů.

Mlékomat v Koněvově ulici v Ostravě-Heřmanicích provozuje od února roku 2010 Miroslav Dudek. Je umístěn před prodejnou potravin.

„Poptávka kolísá, to ale není nic nového. Celkové odběry ale zůstávají v poslední době zhruba na stejné výši. To, že obchodníci začali nabízet krabicové mléko za nízké ceny, se snížením poptávky v našem případě neprojevilo. V období vánočních svátků a koncem roku bývá ta poptávka slabší, ale v následujících týdnech se to vždy vrací k normálu. Letos tomu není jinak," uvedl Miroslav Dudek. Podle něj mají na tom podíl hlavně stálí zákazníci.

Věrní zákazníci

„Ti, kdo čepují mléko pravidelně, si čerstvé mléko oblíbili a zůstávají nám věrní. Od poloviny prosince platí zákazníci mlékomatu v Heřmanicích za litr mléka 15 korun. Budeme se snažit, aby tato cena zůstala zachována i v dalších týdnech. Určitě se budeme snažit pokračovat i v různých akcích, kdy cenu mléka akčně snížíme. Dokážu si představit, že bychom se mohli dostat v rámci těch slev třeba i na cenu 12 korun. Z našich zkušeností totiž víme, že lidé na podobné akční slevy takzvaně slyší a prodej se pak zvyšuje," dodal Miroslav Dudek. Lidé si podle něj z mlékomatu čepují různé množství mléka. „Někdo nabere litr, jiný dva, jezdí tu ale i zákazníci s kanystry, kteří si třeba naberou najednou 30 litrů. Většinou jde o lidi, kteří z mléka vyrábějí sýry, tvarohy a další," dodal Miroslav Dudek.

Ten provozuje mlékomat i v nedalekém Hlučíně. I tam zůstává poptávka po čerstvém mléku stabilní.

Čerstvé mléko si mohou zájemci načepovat i v Mléčném baru u Šustků v Nové Bělé. „Žádný pokles zájmu zákazníků o čerstvé mléko jsme nezaznamenali. Vždy vyprodáme plnou kapacitu našeho mlékomatu. Lidé, kteří čerstvé mléko nakupují, už si zvykli chodit pravidelně," uvedla obsluha mléčného baru.