Dohoda předpokládá růst několika složek mzdy. Základní zvýšení představuje zaručený růst mzdy v průměru o 3,5 procenta. Tento růst zahrnuje především zvýšení tarifů a osobního ohodnocení. 

Lukášek s bráškou Filípkem
Lukáška z Frýdecko-Místecka trápí onemocnění kůže, lidé mohou rodině pomoci

O další 5,5 procenta ze mzdové základny mzdy vzrostou, pokud firma dosáhne plánovaného výsledku hospodaření, a to formou mimořádných odměn.
Dohoda však s ohledem na složitou situaci v hutnictví v kontextu současné evropské diskuse o ochraně klimatu z ní plynoucích drastických plánovaných nařízeních počítá i s opatřeními k růstu produktivity práce.

VE HŘE JE I SNIŽOVÁNÍ POČTU ZAMĚSTNANCŮ

„Budeme pracovat na zefektivnění využívání pracovní doby. Pracujeme také s variantou snižování počtu zaměstnanců, abychom ekonomicky dokázali udržet stabilitu firmy a rozumně rozdělit prostředky do nezbytných nákladů,“ upřesnil Jan Czudek, ředitel hutě.

Věří však, že se třineckým hutníkům podaří situaci zvládnout. „Hledáme různé možnosti úspor a zlepšení procesů tak, abychom toto období společně ustáli,“ podotýká. 

Jana Rakowská s tatínkem, Český Těšín, nar. 27.1., 51 cm, 4,03 kg, Nemocnice Třinec.
Právě jsme se narodili, podívejte se na fotogalerii miminek

„Zázemí silné firmy skýtá zaměstnancům Třineckých železáren jistotu stabilní práce. Jsem rád, že jsme i ve složité situaci v ocelářství potažmo průmyslu v Evropě našli společnou řeč a dohodli se na základním zvýšení mezd včetně příplatků za práci ve svátek a zvýšení odměny směnovým zaměstnancům,“ konstatoval Marcel Pielesz z KOVO Třinec

Snímek z natáčení pátého dílu krimiseriálu České televize Místo zločinu Ostrava.
Místo zločinu Ostrava: Pátý díl se natáčel v Bedřišce. Místní hráli sami sebe

Zefektivnění procesů je podle něj nevyhnutelné pro to, aby firma měla na trzích dobré jméno tak jako doposud. „Na tom se podílí pracovníci zlepšovacími návrhy, inovacemi i zaučováním na nových technologiích. Vždyť také díky nim patří Třinecké železárny ke špičce v oboru,“ uzavřel.

Třinecké železárny také významně navýší volitelné benefity pro zaměstnance až na 5 tisíc korun ročně, které mohou využívat pro své zdraví na sportovní a relaxační aktivity. Využívá jich přes 90 procent zaměstnanců. K dalším benefitům patří příspěvky na penzijní pojištění a další zvýhodnění, což nad rámec mzdy představuje v průměru přes 2 tisíce korun měsíčně.

PLATY JSOU VYŠŠÍ NEŽ JINDE

„Průměrný výdělek v třinecké huti za rok 2019 dosáhl výše 36 184 korun s mediánem ve výši 34 877 korun, tedy je značně nad průměrem v Moravskoslezském kraji i v České republice,“ uvedla Petra Macková Jurásková, mluvčí železáren.

V Třineckých železárnách pracuje aktuálně přes 7 tisíc lidí, a to na několika pracovištích včetně Válcovny trub v Ostravě – Vítkovicích, Tažírny oceli ve Starém Městě, Univerzální tratě v Bohumíně a Závodu sochorová válcovna v Kladně. 

Happeningová akce - smuteční pochod za Orlovskou ortopedii, 31. ledna 2020 v Orlové.
VIDEO: Orlovou prošel smuteční průvod. Lidé se loučili s ortopedií
Lyžaři na sjezdovce - ilustrační foto
České skiareály trápí obleva. Do hor vyrazili cyklisté