Letos Ostroj plánuje nabrat do jednotlivých divizí na různé výrobní pozice - strojírna, hydraulika, nástrojárna, kovárna a kalírna, důlní stroje a galvanovna - kolem stovky nových zaměstnanců.

„Od začátku roku jednáme o možnosti nástupu do naší společnosti s přibližně sedmdesáti kandidáty měsíčně a jedinou výjimkou byl duben, kdy jsme byli v kontaktu jen s dvaceti zájemci. V květnu se počet zájemců opět zvýšil,“ přibližuje situaci s náborem nových pracovníků ředitel oddělení Personalistika Ladislav Botur. Novou práci mohou získat zejména obsluhy CNC strojů, kováři, svářeči, zámečníci ale i pracovníci obslužných činností ve výrobě. Obsazení některých specifických pozic je však velmi složité.

Podívejte se: Tyto stavby mají změnit tvář Opavy. Už jste hlasovali?
Podívejte se: Tyto stavby mají změnit tvář Opavy. Už jste hlasovali?

Česko má podle údajů z EUROSTATU nezaměstnanost proti EU stále téměř jen třetinovou a tento trend je dlouhodobý. Nic zatím nenasvědčuje tomu, že by mělo dojít ke změně.

"Navázali jsme proto spolupráci se společností, která nám pomáhá zajistit vybrané profese v Indii. Nadefinovali jsme si parametry prozkoušení odborné způsobilosti a pomocí videokonferencí jsme je na dálku ověřili. Tak jsme si vytipovali celkem deset svářečů, kteří by k nám měli v průběhu září a října nastoupit. Celý proces nyní závisí na tom, jak a kdy stát přerozdělí kvóty pro cizince v souvislosti s válečným konfliktem na Ukrajině,“ konstatuje Ladislav Botur.

Rekonstrukce nádraží Opava západ. 10. června 2022, Opava.
OBRAZEM: Nádraží Opava západ je staveniště, ostuda města se má změnit

Pro Ostroj bude zaměstnávání pracovníků ze zemí mimo EU novou zkušeností a to znamená, že se musí se připravit na vyřešení několika nových problémů, jako je například kulturní nebo jazyková odlišnost. „Kulturní odlišnosti i jazyková bariéra mezi českými a indickými pracovníky nastane, ale jsme přesvědčeni, že všechny počáteční potíže zvládneme. Pokud se spolupráce osvědčí, budeme s náborem v cizině pokračovat,“ dodává Ladislav Botur. (jih)