„Je to hodně náročné, ale na druhé straně vůbec ne špatné. Jednou jsme takhle cestovali s přítelkyní. Neměli jsme zrovna moc peněz a k moři nás to táhlo. Pak jsme našli nabídku na víkendový pobyt. V pátek odpoledne jsme nasedli do autobusu, v sobotu se vykoupali a v neděli dopoledne se vrátili. Bylo to fajn. A levné," řekl Deníku Petr Stoklasa z Ostravska. Jemu podobných ubývá.

Náročné cestování

„Tento způsob trávení dovolené už preferuje jen úzký okruh Čechů. Jedná se o formu cestování, která je velmi namáhavá vzhledem k tomu, že cestující stráví minimálně celé dvě noci přejezdem v autobuse. Proto si i Češi raději připlatí za delší pobyt, včetně ubytování," přiblížil hlavní důvod snížení popularity jednodenních koupacích zájezdů analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek. Letos se podle něj lidé více zajímají o pobytové zájezdy s průměrnou délkou tři až čtyři dny. Cena takových zájezdů, které spojují poznávací pobyt s možností vykoupat se v moři, se pohybuje kolem 3500 až 4000 korun v závislosti na destinaci.

„Jednodenní typ výletu volili zákazníci, kteří neměli finance na celý zájezd. Domnívám se však, že v dnešní době turisté s nízkými příjmy raději zůstanou jedno léto v tuzemsku a na delší dovolenou se pak vypraví v dalším roce," uvedla Kateřina Petříčková, tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Volná místa v autobuse

Přestože jednodenním koupacím zájezdům pomalu zvoní umíráček, některé cestovní kanceláře se jich stále nevzdávají. Například jedna z renomovaných moravských cestovek na svých webových stránkách nabízí víkendovou cestu do chorvatských letovisek Makarska, Baška Voda a Podgora.

Za cestu autobusem, který klienty sváží z Moravskoslezského, Olomouckého, Zlínského a Jihomoravského kraje, zájemce zaplatí 599 korun. „Cestovní kanceláře tímto způsobem doplňují třeba volná místa v autobuse," vysvětlila Petříčková.

Víkendové koupání nabízely v minulosti i slevové portály, které letos výrazně změnily nabídku. Místo jednodenních se začínají zaměřovat na pobyty s noclehem na dvě až čtyři noci. „Letošním trendem jsou zájezdy spojené s poznáváním, kde je zároveň jeden den koupání u moře. Vůbec nejvíce poptávanou destinací je Itálie a z těchto typů zájezdů je to například Řím spojený s koupáním na Palmové riviéře nebo z opačného konce koupání na Capri spojené s návštěvou Neapole," nastínil letošní tendence českých turistů Lukáš Przybylski ze specializovaného pobytového slevového portálu. „Od zájezdů bez přespání se podle našich statistik letos opravdu značně ustupuje," doplnil Przybylski.