Tuto očekávanou službu už mohou lidé konečně využívat třeba i v pobočce České pošty v Poštovní ulici v centru Ostravy. Možnost platit platební kartou jakékoliv banky zavádí postupně teprve od konce září. Do závěru roku se „novinka" rozšíří do 150 pošt po celé České republice.

Nyní mohou lidé zaplatit kartou v pěti ostravských pobočkách České pošty, a to v už zmiňované Poštovní ulici, ve Čkalovově ulici, v pobočce v ulici Bohumíra Četyny, ve Wattově ulici a v ulici Jablonského.

„Platební kartu používám běžně. Hlavně když je na poště více lidí, je to pro mě rychlejší a ušetří mi to čas," řekla Deníku Miroslava Balcárková cestou do pobočky České pošty v centru Ostravy.

Praktický krok

Na otázku, proč Česká pošta, která doposud přijímala pouze platební karty partnerské ČSOB, čekala se zavedením praktického kroku tak dlouho, odpověděl její mluvčí Matyáš Vitík následovně: „Česká pošta musela postupovat podle zákonů, vyjednávala o ceně této služby tak, aby se poplatky za používání karet nepromítly do koncové ceny pro zákazníky. To se podařilo, přispěla k tomu i legislativa Evropské unie, která snížila poplatky za používání platebních karet." Sám přiznal, že zákazníci už tuto službu dlouhodobě očekávali, a dodal, že přijímání platebních karet ve vybraných pobočkách je pilotní projekt. „V roce 2016 bude pokračovat a počítá s obsazením dalších 550 našich poboček," uvedl Matyáš Vitík.

Například na poště v Bohumíně nebo ve Frýdlantu nad Ostravicí tak lidé budou moci zaplatit u přepážky libovolnou platební kartou až v příštím roce.

Aktuální seznam

„Kartou neplatím, protože na poštu téměř nechodím. Přišla jsem jen s babičkou, která si tady potřebovala něco vyřídit, ale já si vše potřebné vyřizuji přes svou banku," řekla Dagmar Máchová z Ostravy.

Aktuální seznam pošt, kde dané platební karty přijímají, zájemci naleznou na webu České pošty. Ta jej každý týden aktualizuje.