DENÍK ZAJÍMALO

Sestupujeme do sklepa pivnice Spolek v centru Ostravy. Teplota vzduchu se pohybuje kolem osmi stupňů Celsia. Ve zhruba metr a půl vysoké místnosti je místo sudů a beček soustava čtyř nádrží, barometrů a hadic jako ve vědecko-fantastickém filmu.

Pod tlakem v nich skladují pivo, které je vedeno k pípě a odtud do půllitrů a k zákazníkovi. Právě tehdy, když se zlatavý nápoj čepuje do sklenic, se poprvé setkává se vzduchem.

Vyhledáváte hospody, kde čepují pivo z tanku? Anketu najdete na konci článku.

Infografika Deníku

„To je hlavní výhoda tankového piva. Přiveze nám je cisterna, pod tlakem jej napumpují do nádrží a po celou dobu zůstává čerstvé. Má pak stejnou chuť, jako kdyby bylo čerstvě uvařené v pivovaru," vysvětluje majitel pivnice Spolek František Dvořáček.

„Máme tady nádrže na čtyři tisíce litrů piva, a i kdyby došlo k výpadku proudu, tak se s ním nic nestane. Elektřinou je poháněné jen chlazení, celý systém čepování je závislý na tlaku," doplňuje Dvořáček.

Popularita tankového piva v České republice stále stoupá a zákazníci čím dál častěji navštěvují podniky, kde takové pivo čepují. Několik takových hospod lidé najdou i v Ostravě, není to jen známý Spolek.

„Když mám možnost, tak jdu do některé z hospod, které jsou známé buď tím, že mají dobré pivo, nebo rovnou čepují pivo z nádrží. V Ostravě chodím nejčastěji asi do pivnice U Doktora nebo do Spolku. Nedokážu úplně přesně popsat, v čem konkrétně je tankové pivo lepší, ale má mnohem čerstvější chuť," popisuje pětadvacetiletý student Jiří Vyvijal.

Podle Pavla Barvíka, tiskového mluvčího Pivovarů Staropramen, pod které patří i zdejší Ostravar, je vysoká kvalita tankového piva dána tím, že má za sebou nejkratší cestu, jakou se může dostat z pivovaru přímo k zákazníkovi.

„Čerstvost je u piva jeden z klíčových parametrů kvality. Tanková technologie je vhodná pro větší podniky, protože je založena na čerstvosti, a nemělo by tedy smysl, aby pivo v tancích zůstávalo dlouho. Proto ji používají pivnice na zavedených a atraktivních místech, kde se pípy nezastaví. Těm dovážíme pivo v autocisternách," říká Pavel Barvík.

Podobně vnímá výhody tankového piva i Jiří Mareček, tiskový mluvčí Plzeňského Prazdroje, pod který patří i nošovický Radegast.

„Pivaři oceňují, že tankovny nabízí nejčerstvější pivo přivezené speciálními cisternami přímo z pivovaru. Pivo není pasterované, proto je v tanku chráněno proti přístupu kyslíku, což má pozitivní vliv na kvalitu a trvanlivost nepasterizovaného piva. Naše nerezové tanky mají objem deset nebo pět hektolitrů," konstatuje Mareček.

Zeptali jsme se v ostravských ulicích: Vyhledáváte hospody, kde čepují pivo z tanku?

Táňa Kolárová, 35 let, Ostrava:

Hospody vybírá spíše přítel, já moc přes to pivo nejsem, takže bych asi nejspíš ani rozdíl mezi normálním a pivem z tanku nepoznala.

Zdeněk Kotěšovec, 36 let, Plzeň:

Určitě si raději zajdu do hospody, kde pivo z tanku čepují, protože má mnohem lepší a čerstvější chuť. Z moravských piv mi hodně chutná třeba Ostravar. U nás piju samozřejmě Plzeňský Prazdroj.

Marek Tropp, 24 let, Ostrava:

Spíše chodím do hospod podle toho, jakou značku piva čepují. Třeba takový Radegast mi nechutná vůbec. Zato na kvasnicová nebo piva z tanku nedám dopustit. Jsou chuťově někde úplně jinde.

František, 42 let, Ostrava:

Pivo nepiju moc často, ale když už si dám, tak určitě raději v hospodě, kde čepují z tanku. Třeba na Slezské mám jednu oblíbenou hospodu, kde mají výborné tankové pivo.

Pavel Valena, 55 let, Ostrava:

Nejsem nijak velký pivař. Navíc bydlím v Hrušově, kde máme jen dvě hospody, takže tam moc na výběr není. Tankové pivo jsem zatím ještě nezkusil.