Snídaně s domácí atmosférou a pozdravem „Bonjour!“ hned při příchodu nabízí Belgičan David Girten. Podle něj jsou snídaně důležité, proto je ve svém podniku La Petite Conversation nabízí každý den, kromě neděle.
„Snídaně jsou součástí našeho menu od začátku podniku. Na výběr je z několika druhů, protože každý má jiné chutě. Snažíme se vyhovět i vegetariánům,“ říká majitel kavárny LaPeCo.
Nejprodávanější snídaní je podle Girtena „Full lapeco“ (144 korun), které obsahuje domácí párky, míchaná vejce, salátek, bagetku s čajem, nebo kávou. Pro náročnější zákazníky, kteří by chtěli vyzkoušet k snídani něco speciálnějšího, pak kavárna nabízí míchaná vejce na chilli se sýrem Gran Moravia (104 korun).
Kavárna se také snaží jít s trendy a vymýšlí nejrůznější tematické snídaně, jako například připravované croissanty na několik způsobů. Návštěvníci, kteří mají naspěch a nemohou si svou snídani vychutnat přímo v podniku, si mohou některé snídaně vzít i s sebou. „Třeba speciální sendvič s máslem, míchanými vajíčky, slaninou a rukolou nabízíme spolu s freshem nebo kávou s sebou. Vše zabalíme do eko nádobí,“ popisuje Girten, který se zároveň snaží šetřit přírodu.
Podávání snídaní: 8 až 11 hodin (všední dny)
9 až 12 hodin (sobota)
TIP DENÍKU: Volské oko nebo míchaná vejce se slaninou, sýrem Gran Moravia a pažitkou za 119 korun.
www.lapeco.cz
ROZHOVOR K TÉMATU
David Girten uvažoval o zrušení snídaní, nakonec to zamítl a řekl: LaPeCo musí otvírat hned ráno
Nejznámější Belgičan v Ostravě je bezpochyby David Girten. Jeho podnik La Petite Conversation v centru Ostravy už funguje osm let. Snídaně chtěl sice ze své nabídky původně vyškrtnout, ale nakonec to neudělal. „Jsou důležité. LaPeCo musí otvírat hned ráno,“ řekl.
Do Česka jste se dostal díky přítelkyni, teď už manželce. Proč jste si otevřel bistro tady, a ne v rodné Belgii?
Přítelkyně měla ještě dva roky studovat a já nechtěl být bez práce. V Ostravě chyběl podnik, ve kterém si můžete vzít bagetku nebo salát. V Belgii je větší konkurence, takže to tady bylo i jednodušší.
Za osm let od otevření La Petite Conversation se vám zlepšila čeština. Jak jste ji vypiloval?
Ze začátku jsem studoval s manželčinou babičkou. Neuměla ani anglicky, ani francouzsky. Něco ukázala rukou a já to pak napsal na papírek. Vše jsem potřeboval slyšet a vidět, abych si to zapamatoval. Na kurzy jsem ale nechodil.
Teď máte čtyřměsíčního syna. Jakým jazykem na něj mluvíte?
Z 90 procent na něj mluvím francouzsky a manželka česky. Těch zbylých deset procent jsou ta krásná česká oslovení, jako například koblížek nebo bobišek.
Ze začátku byla LaPeCo kavárna, ale teď už nabízíte i obědové menu. Proč?
Začínal jsem se třemi saláty, třemi panini a třemi bagetami. Pak jsme postupně přidali hranolky a každý čtvrtek jsme s kamarádem „chef nomade“ Francoisem vařili francouzská jídla. Nakonec jsme nabízeli každý den jedno menu. Teď už máme vždy dvě polévky a dvě jídla. Musíme se ale soustředit i na veganské a vegetariánské verze, protože je po nich stále větší poptávka. Vše jsme ale přidávali postupně. Nejde přidat vše najednou.
Snídaně jsou u vás oblíbené. Proč jste je zahrnul do menu?
Nabízíme je od začátku našeho podniku. Snídaně jsou velká věc. Denně se k nám přijde nasnídat asi 20 až 25 lidí a každý má chuť na něco jiného. Ale je pravda, že jsem je chtěl zrušit. Není totiž lehké podávat snídaně od 8 hodin, pak připravit menu na oběd a pokračovat až do večera. Nikdy jsem je ale naštěstí nezrušil, protože si myslím, že jsou důležité. Zároveň se snažím udržet cenu mezi 100 až 150 korunami, aby to bylo pro zákazníky stále cenově přijatelné.
Ve vašem menu jsou i belgické vafle. Nabízíte je i k snídani?
Sice ve snídaňovém menu nejsou napsané, ale určitě si je zákazníci mohou objednat. Jsou ale časově náročnější a zákazník si musí počkat. Protože pokud si objedná „gaufre totálka“, tak musíme připravit i domácí šlehačku a rozpustit čokoládu.
Jaká je vaše oblíbená snídaně?
Nejlepší je snídaně doma. Každý den si dám smoothie, které jsem v létě nabízel i v LaPeCo, ale zákazníci chtěli spíše fresh. K tomu si dávám třeba vajíčka, avokádo a sýr Lučina, ten miluji.
Ptala se: Kateřina Holíková