Když se zeptáte majitelů nejlepších restaurací ve městě, kam chodí snídat, většinou řeknou, že právě do A Café. V Mariánských Horách byla totiž před více než dvěma lety otevřena moderní kavárna, kde se skvěle skloubily design a gastronomie.

Majitel podniku Radim Dvořáček mladší dobře věděl, že ve městě je poptávka po luxusním podniku, kde by se podnikatelé mohli kvalitně nasnídat. „Proto taky otvíráme ve všední dny už v sedm hodin ráno. Máme radost, že řada lidí začíná pracovní den právě u nás.“

Také jeho zkušenosti potvrzují, že Ostravané nejraději snídají vajíčka připravená na nejrůznější způsoby. „Asi nejvíce jede vejce Benedikt. Ženskou specialitou je pak avokádový sendvič. Hodně oblíbené jsou u nás taky sladké snídaně, kdy nejčastěji servírujeme lívance,“ řekl Radim Dvořáček mladší.

Jediným dnem, kdy má zavřeno, je sobota. „Ta volba pro mě byla vcelku jasná. Každý si potřebuje aspoň jeden den v týdnu odpočinout.“

Velkým hitem se naopak staly nedělní snídaně, které se podávají od 9 hodin do 13 hodin. A bez rezervace jste většinou bez šance. „Nedělní provoz si všichni užíváme, je to neskutečná pohoda. Nikdo nikam nespěchá, lidé pijí prosecco, prostě paráda. Chodí k nám hodně i cizinci, hlavně pak Poláci, kteří sem jezdí na víkendy,“ dodal Radim Dvořáček mladší.

Podávání snídaní: 7 až 10.30 hodin (všední dny)
9 až 13 hodin (neděle, doporučuje se rezervace)
TIP DENÍKU: Vejce Benedikt (anglický muffin, zastřené vejce 2 kusy , holandská omáčka, šunka, špenát) 149 korun.
www.acafe.cz

K TÉMATU 

A Café: snídaňová jednička Málokterá rodina udělala za posledních třicet let pro rozvoj ostravské gastronomie tolik. Rodina Dvořáčkova úspěšně provozuje tři špičkové podniky. Po restauraci U Dvořáčků a Staré Kuželně ve Slezské Ostravě se mezi elitu vyšvihla i kavárna a bistro A Café z Mariánských Hor.

Ostravská kavárna a bistro A Café.Zatímco dvě zavedené restaurace provozují bratři Rudolf a Radim Dvořáčkové, nový podnik v Mariánských Horách člen třetí generace, Radim Dvořáček mladší. „Vždycky jsem snil o tom, že si otevřu svůj podnik,“ řekl Radim Dvořáček mladší, jehož děda s babičkou hned po revoluci otevřeli rodinnou restauraci U Dvořáčků, kde pracovali jejich synové Rudolf a Radim.

Právě Radim se před lety osamostatnil a svůj sen si splnil v podniku Stará Kuželna. „Táta i babička s dědou mě v myšlence otevřít si kavárnu podporovali. Děda ostatně kdysi v kavárně ve Vídni pracoval. A snad to nebude znít nijak troufale, když řeknu, že jsou na mě pyšní. I od nich jsem se toho hodně naučil. V mém podniku se jim líbí, i když si možná mysleli, že bude vypadat trošku jinak,“ poznamenal Radim Dvořáček mladší.

O svém podniku měl jasnou představu. „Táta ani nikdo jiný mi do toho nijak nekecali, spíše mi jen radili. V konceptu jsem měl jasno.“
Od samého začátku se mu líbil prostor nové kancelářské budovy, kterou navrhoval známý ostravský architekt Pavel Ruml. „Nebojím se říct, že to byla láska na první pohled. Věřil jsem, že tento prostor je pro můj podnik jako stvořený.“

Strach neměl ani z toho, že podnik je v Mariánských Horách. „Obavy jsem trošku měl, ale na druhé straně jsem věděl, že tady v okolí není konkurence. Teď, když prošlo rekonstrukcí i Mariánské náměstí, a zvedl se tak počet parkovacích míst před podnikem, jsem maximálně spokojený.“

To, že se jeho podnik za dva roky existence vyšvihl mezi nejlepší bistra a kavárny ve městě, ho těší, ale také zavazuje. „Vím, že mnohem těžší je tuhle laťku udržet. Ale práce mě baví a myslím, že to je u nás i poznat,“ dodal Radim Dvořáček mladší.