Kuchařky a kuchaři o tom mohou vést spory donekonečna, a také je vedou. Faktem ale zůstává, že výběr je většinou předem daný.
„Pece z doby našich prababiček většinou musely i na venkově ustoupit moderním spotřebičům, i když skuteční fajnšmekři si dnes nechávají stavět jejich repliky,“ říká Roman Tvrzník, předseda představenstva kolektivního systému pro sběr a recyklaci vysloužilých spotřebičů Elektrowin. V městském bytě ale můžete na stavbu pece rovnou zapomenout. Zbývá tedy elektřina nebo plyn, který ale zase často není zavedený v menších obcích. Elektrická trouba to tedy „jistí“.
Otcem elektrické pečicí trouby je kanadský vynálezce a obchodník Thomas Ahearn, který žil v letech 1855 – 1938. Nechal si ji patentovat v roce 1892. Elektrické pečicí trouby, ať už zabudované do sporáků, nebo vestavěné do kuchyňských sestav, dnes každopádně patří k nejrozšířenějším kuchyňským pomocníkům vůbec. Svědčí o tom i údaje o spotřebičích, které lidé každoročně předají Elektrowinu k recyklaci.
Jen za loňský rok shromáždil tento kolektivní systém prostřednictvím své sběrné sítě, která čítá na 15 tisíc míst, 45 160 tun starého elektra. Velké spotřebiče, jako právě sporáky nebo vestavné trouby, představovaly skoro polovinu (20 843,059 t) tohoto množství. Odevzdávání vysloužilých spotřebičů na těchto místech vždy bylo a stále je možné zdarma, jedině odtud se staré elektro dostane k certifikovaným zpracovatelům, kteří zajistí jeho ekologickou recyklaci.