„Nebrali jsme to jako zákaz, ale prostě naši cestu," říká Petr Vaněk, který s přítelkyní provozuje Barunku už dva a půl roku. Od loňského května jako čistě nekuřácký podnik, tudíž zde rozruch okolo nového zákona s „protikuřáckým" opatřením ani příliš neřeší.

„Chtěli jsme jít s dobou. Nekouřit je, řekl bych, v současném světě moderní," pokračuje Vaněk s tím, že změna se dotýká i celkového pojetí podniku známého dříve jako klasická pivnice (před lety zde ostatně fungovala i oblíbená cukrárna či bar v prostorách v patře).

Poslední den, kdy si mohli hosté v restauraci Forman v Ostravě-Mariánských Horách zapálit cigaretu, bylo úterý 30. května 2017
Ode dneška už bez cigaret... Jak to vypadá v ostravských restauracích?

„Někteří štamgasti se nám se zákazem kouření vysmáli, odešli a už se nevrátili. Přišli jsme asi o pět až deset procent klientely. Ale pozor, tehdejší! Nahradila ji nová…" popisuje nekuřák Vaněk. Jeho partnerka cigaretám holduje, nicméně v restauraci by si nezapálila.

„Dali jsme to klientům vědět slušnou formou předem, pak vyměnili popelníky za dekorace a kouřit se teď chodí ven. Máme tu čistěji a oceňují to i sami kuřáci," líčí Vaněk. Jestliže si v baru dnes někdo zapálí, činí tak podle něho proto, že se prostě u piva zapomene…

„Kouření skončilo v Barunce ještě před letní sezonou, takže si lidé do docela zvykli. Letošní zima byla oproti té předešlé lepší, zašlo k nám více hostů, než když se tu kouřilo," tvrdí živnostník. Ten také neeviduje stížnosti obyvatel z bytů nad podnikem na kuřáky venku.

Elektronické cigarety, ty v Barunce tolerují. Zatím. „Když má někdo turbo variantu, co dělá moc dýmu, upozorníme ho," dodává Vaněk. Ten plošný zákaz kouření v restauracích z pohledu hosta vítá, ale jako podnikatel ho ve vlastním zařízení považuje spíše za šikanu.

Vybržďování - naštvaní řidiči si neuvědomují, co mohou způsobit.
VIDEO: Autobus začal prudce brzdit, střetu zabránit nešlo. Vše zachytily kamery

Těžké rozhodnutí… Tak vzpomíná Marián Bavlšík na zákaz kouření zavedený už před dvěma roky ve vyhlášené pivnici U Rady v centru Ostravy, kterou provozuje. „Vzhledem k typu restaurace, její tradici a skutečnosti, že pivo je náš prvořadý sortiment, to opravdu nebylo jednoduché. Ale na druhé straně jsme reagovali také na podněty klientů, kteří si u nás kouření nepřáli," vysvětluje. Lidé jsou, jak podotýká, dnes snad již uvědomělejší… i zcestovalejší po zemích, kde je nekouřit normální. „Počítám, že by se mohli vrátit ti klienti, kteří od Rady se zákazem kouření odešli. Teď to bude všude stejné, takže hosté se mohou orientovat opět na kvalitu," uzavírá s tím, že nový zákon na fungování podniku nebude mít velký vliv.

V podzemí Slezskoostravského hradu se návštěvníkům nabízí možnost vstoupit nového Muzea záhad.
OBRAZEM: Nové Muzeum záhad dnes v Ostravě otevřelo své tajemné dveře