Veřejnost může expozici představující výrobu oceli interaktivní a zábavnou formou navštívit už ode dneška. Otevírací doba je každý den od 10 do 18 hodin, v pátek a sobotu bude otevřeno až do 20 hodin.

„Věřím, že výstava o oceli se dětem i jejich rodičům bude líbit a že mladým návštěvníkům přiblíží její výrobu a použití jako jednoho z nejdůležitějších materiálů moderního světa. Výroba oceli je krásná technická disciplína a expozicí bychom ji chtěli zatraktivnit dětem, které se teprve budou rozhodovat, jakému pracovnímu oboru se budou jednou v životě věnovat," uvedl Tapas Rajderkar, generální ředitel ArcelorMittalu Ostrava (AMO).

Hlavní exponát, dlouhý 15 metrů, zobrazuje hutní výrobu krok za krokem od přeměny železa na ocel přes plynulé odlévání, řezání, válcování, lisování až po finální produkt, který zde symbolizuje malá kávová lžička. Skrze jednotlivé výrobní fáze prochází oranžový pás symbolizující jak logo společnosti ArcelorMittal Ostrava, tak žhavou tekutou ocel. Jednotlivé kroky vysvětlují komiksové šipky a bubliny.

Vše doprovázejí zvukové a světelné efekty. Pro výrobu vlastní lžičky musí návštěvníci využít svou energii, a jsou tímto cvičením bezprostředně vtaženi do výroby ocelového produktu, který si pak odnesou jako suvenýr.

Koncept výstavy a její následnou realizaci měla na starosti berlínská společnost Archimedes Exhibitions GmbH, která se podílela i na rozsáhlých expozicích Svět vědy a Svět přírody ve Světě techniky, kam dodala celkem 130 exponátů.

„Výběrem komiksového žánru pro vizualizaci výroby oceli a scénografii celého exponátu jsme vytvořili animovaný, přívětivý svět. Je to svět, který návštěvníka láká k tomu, aby si exponát vyzkoušel a nahlédl na výrobu oceli z neotřelých úhlů," vysvětlil Gunnar Behrens, ředitel společnosti Archimedes Exhibitions GmbH. Velký svět techniky je součástí areálu Dolní oblasti Vítkovic.