Provozovna Vakov, která se zabývá výkupem, zpracováním a prodejem šrotu a barevných kovů, funguje v Ostravě ve Výstavní ulici už od roku 1999. „Zaměstnáváme okolo čtrnácti lidí, všichni by ale přišli o práci, pokud by město vyhláškou omezilo sběrny," uvedl provozovatel této sběrny Tomáš Vavřík a dodal, že v celé České republice pracuje v kovosběrnách přes 70 tisíc lidí.

To by se ale v budoucnu mohlo změnit město chce totiž „klepnout přes prsty" zloděje kovů a šrotu, se kterými má dlouhodobě problém. O práci by tak mohli přijít nejen ostravští provozovatelé sběren, ale i mnoho jejich zaměstnanců.

Vykupují se i koleje.

„Legislativněprávní odbor Magistrátu města Ostravy připravuje vyhlášku, která umožní odevzdávání šrotu jen v dopředu specifikovaných provozovnách," uvedla mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská s tím, že však není jisté, kdy by měla vyhláška začít platit a o které sběrny by se mělo jednat.

„Pokud se tak opravdu stane a město naši provozovnu zavře, nebo omezí, budeme se určitě bránit klidně i právní cestou," dodal provozovatel ostravské sběrny Tomáš Vavřík, který je i členem Sdružení výkupců a zpracovatelů druhotných surovin. To dlouhodobě bojuje mimo jiné i proti novele zákona o odpadech.

Šrot končí na policejním dvoře

Město si od pozměnění znění stávající vyhlášky o odpadech slibuje, že se zbaví zlodějů kovů, kteří ukradnou kdeco.

„Pokud naši strážníci zastaví kohokoliv se šrotem nebo kovem, u kterého není schopen prokázat jeho původ, vyšetřují zatajení nálezu, nebo dokonce přestupek proti majetku v případě, že hodnota věci přesáhla pět tisíc korun. Náklad mu tedy odejmou a ten pak končí dočasně na našem odtahovém parkovišti, kde čeká na rozhodnutí správního orgánu o jeho dalším osudu," vysvětlila mluvčí ostravské městské policie Vladimíra Zychová. Například za minulý měsíc Městská policie Ostrava vyšetřovala 157 přestupků proti majetku.