Předchozí
1 z 5
Další

ETÁŽ

Nové kino s barem na Hlubině v Dolních Vítkovicích. Tak by se dal stručně charakterizovat podnik Etáž, pokud bychom odmysleli fakt, že před Etáží na stejném místě působilo kino Cineport. Noví provozovatelé však svůj podnik pojali jinak a otevřeli jej 11. června.

Navzdory nelehké situaci pro každého živnostníka se v Ostravě s novými podniky (nebo na nových adresách) opět „roztrhl pytel“. Deník v obvyklém přehledu představuje ty nejzajímavější z nich. Víte o dalších nových podnicích, které vás zaujaly? Pište na e-mail: petr.jiricek@denik.cz.

„Původně jsme plánovali otevřít už koncem dubna, ale museli jsme to kvůli epidemii posunout,“ řekl Deníku provozní a „kapitán“ baru Šimon Kořený, podle něhož to však byl lepší scénář, než ihned po otevření opět zavírat.

Okřídlené moto Etáže zní, že je to kino s barem a bar s kinem. „Buďto k nám mohou přijít na film, nebo se jen tak zastavit na pivo,“ řekl Kořený s tím, že základní vstupné stojí 130 korun a Etáž je otevřená od 16 hodin do půlnoci.

„Tedy donedávna jen do 23 hodin, protože pak přicházela korona a škrábala nám na dveře,“ odlehčuje situaci Kořený.

"Řídíme se heslem, že kino by mělo hrát nové filmy, které lidé mohou vidět v komornějším prostředí, ale dáváme prostor i lokálním festivalům, oblíbeným projekcím na bázi letního kina, kinu naslepo nebo filmům spojeným s výročími,“ dodává vedoucí kina v Etáži Tomáš Zetek.

STORYof

Nová kavárna na nároží Nádražní a Českobratrské ulice je – bytovou terminologií řečeno – 3+1. Skloubí v sobě totiž kavárnu, bar, špičkové snídaně a jako bonus je to navíc originální designové místo s industriálním ražením. Taky že novým nájemcům stoleté budovy, v níž se posledních sedmdesát let točili podnikatelé v pohostinství, dala přestavba zabrat.

Připomeňte si také loňské díly seriálu Deník představuje

„Kompletně jsme prostor zrekonstruovali. Každý z předchůdců jen přidal další vrstvu, takže jsme odstranili spoustu obkladů, kvantum omítky a odvezli 11 tun stavebního odpadu,“ popsal změnu provozní manažer STORYof Jakub Tioka, podle něhož bylo cílem využít při přestavbě industriální historie Ostravy, a to nejen proto, že je z okna hezký výhled na těžní věž dolu Jindřich.

Ale k tomu hlavnímu – provozovatelé si řekli, že nechtějí být jen další kavárnou s průměrnými drinky. „Jsme špičková kavárna a špičkový bar v jednom. Z kavárenského sortimentu máme vše od A do Z, všechny kávy, které jsou dnes moderní a lidem chutnají. Máme také velkou nabídku drinků, navečer čepujeme pivo z minipivovaru Koníček, máme i spritzy nebo vína,“ řekl Tioka s tím, že nejen pro spoustu okolních firem se STORYof rozhodlo od 8.30 do 12 hodin připravit široký sortiment snídaňových menu všeho druhu.

Tamní specialitou je angloamerický bagel. „Máme asi šest až sedm variací, například s hermelínem nebo kari,“ dodal spoluprovozovatel, jehož tvrdě zasáhl koronavirus. Po půlroční rekonstrukci otevřel 7. března a po týdnu musel na bezmála čtvrt roku opět zavřít.

NEDBALKY V KYTICI

Známé ostravské květinářství, specialista na zvláštní a netradiční přání zákazníků, se přestěhovalo. Už mu nedostačovaly prostory v Poštovní ulici, nově jej lidé naleznou naproti sídla Českého rozhlasu v ulici na Hradbách.

„Naším specifikem je to, že přes od jara do podzimu máme lokální květiny od drobných pěstitelů, u nichž poptáváme jejich výpěstky. Jsme schopni navázat čistě luční nebo lokální květinu,“ říká spolumajitelka Nedbalek v kytici Marcela Sommerová, podle níž je pro květinářství klíčový zejména svatební květinový servis.

„Z květin jsme schopni vyrobit cokoliv. Chodí k nám i tací, které v jiných květinářstvích poslali pryč. Individuální přístup je u nás priorita,“ říká Sommerová a jako příklad speciálních požadavků uvádí pár, který bude mít na podzim svatbu v Brně a jemuž nikde nedokázali na toto období zaručit luční květiny. 

Největší žně mají v květinářství ve čtvrtky a pátky, kdy se lidé kytkami zásobí na víkend. Z tradičních svátků stále táhne Valentýn, MDŽ a Den matek, kterým zdatně sekunduje konec školního roku. „Tito zákazníci hledají většinou alternativy k tradiční kytici. Často požadují malé a cenově dostupné kytičky, třeba minikornoutky. Dnes už učitelkám berou i pokojové květiny,“ popisuje změnu trendu Marcela Sommerová.

V ZAHRADNÍ

Originální kavárna s bistrem vznikla v Zahradní ulici nedaleko hlavní pošty. Provozovatelé převzali objekt, v němž se dříve nacházela kavárna Hunter Coffee, a po dlouhých měsících práce jej přebudovali na větší kavárnu s bistrem, zabývající se výhradně gastronomickou činností. Kolemjdoucí podnik zaujme už svou předzahrádkou.

„Nabízíme zde klidné a pohodlné posezení v obklopení zeleně. Vkusný a stylový je také samotný interiér,“ uvedl spolumajitel Andreas Triandafilu.

Radka Paličková, spolumajitelka která uvedený podnik vede,  je pak hrdá zejména na  výběrovou kávou z pražírny Coffee Culture, vlastní poctivě vyráběné  dezerty a  obědové menu, které se už pro mnoho hostů, i přes aktuální negativní situaci v pohostinství, stalo důvodem k pravidelné návštěvě. Kavárna láká také na snídaně, jak je dnes už tradicí, jejichž výběr je originální a lze je objednat kdykoliv v otevírací době kavárny.

V létě přijdou hostům vhod lahodná vína, osvěžující bublinky, plzeňské pivo nebo alkoholické drinky. „Aktuálně je našim nejoblíbenějším drinkem alkoholický Tom Collins a letní kávový Espresso & Tonic,“ řekl Andreas Triandafilu z podniku, který plánuje hostit také komorní vystoupeních ostravských uměleckých hvězd a stát se diskuzním klubem.

„V posledních dnech nás už svou návštěvou potěšili  Jiří Krhut nebo Štěpán Kozub a co nevidět si příchozí poslechnou BBC  Borise Urbánka s Michalem Žáčkem,“ představil hlouběji plány podniku jeho spolumajitel.

ANDĚLSKÁ APATYKA

Originální prodejna zaměřená na milovníky bylin a přírodních produktů byla před časem otevřena na nároží ulic Denisovy a Jurečkovy u zastávky Karolina. Jde o pobočku české rodinné firmy Serafin.

„Na Moravě prodejna tohoto typu vyloženě chyběla, domluvili jsme se proto s majiteli, že apatyku otevřou i v centru Ostravy,“ uvedla Jana Dvořáková z Andělské apatyky Serafin Ostrava, kde lidé seženou nejrůznější sortiment převážně českých bylin.

„Nabízíme tinktury z pupenů bylin, směsi čajů s originálními recepturami, navrženými přímo naší majitelkou, která se jimi přes dvacet let zabývá,“ přiblížila Dvořáková s tím, že čaje se většinou vzájemně kombinují s tinkturami, aby se zvýšila jejich účinnost.

V nabídce má Andělská apatyka sypané i porcované čaje, bylinné kapsle, které jsou podle vedoucí apatyky velmi praktické na užívání a oblíbili si je i muži. Zajímavostí je přírodní kosmetika, med ze Zlatých hor nebo čajové koncentráty, které se ředí vodou.

„Vše je bez konzervantů a přidaných cukrů, jen na přírodní bázi. Neustále zařazujeme novinky, například dětský sirup pro děti od jednoho roku. Poslední novinkou u nás je dračí krev – všestranný přírodní produkt na ošetření drobných ran, jizev, štípanců i popálenin, ale dá se užít i vnitřně na zažívací problémy a posílení imunity,“ vysvětluje Dvořáková.

Dvakrát do měsíce se v Andělské apatyce koná bylinná poradna, kdy odbornice lidem doporučujeme bylinky „na míru“. Nejbližší poradna bude 13. srpna.