A proč zrovna proskovický kobzol a tyčinky? Deník se sešel s autorem brambůrků, aby zjistil, jaká tajemství se za pochoutkami skrývají.

„Protože v Proskovicích žiju a chtěl jsem trochu naši obec propagovat. Když se zeptáte Ostravanů, tak většina z nich ani nebude vědět, kde Proskovice jsou, natož že to je ostravský obvod," vysvětlil původ názvu majitel značky Petr Kubánek.

Původně se vyučil kuchařem. Od roku 1989 ale podniká a pět let se věnuje právě brambůrkům a tyčinkám. „Proskovické sýrové tyčinky jsou má vlastní receptura. Brambůrky vyrábí jeden pán, kterého jsem si našel na internetu podle osobních preferencí a zkušeností lidí. Dělá nejoblíbenější domácí brambůrky na severní Moravě, tak jsem ho hned oslovil a požádal o spolupráci, a dnes mu zajišťuji polovinu výroby," doplnil Kubánek.

Kvalitu brambůrků přitom určují hlavně jednotlivé suroviny. Pokud je špatná odrůda brambor nebo nekvalitní olej, hned to jde poznat na chuti.

„Nejhorší období je vždycky přechod ze zimních na letní brambory. Jednou se nám dokonce do výroby přimíchaly dvě odrůdy brambor a okamžitě to šlo poznat. Nebylo to zkrátka ono," říká podnikatel, který proskovický kobzol a tyčinky rozváží po Ostravě, okolí a Jeseníkách.

„Lidem brambůrky chutnají. Mám na obalu uvedeno své jméno a telefonní číslo a občas přijde esemeska, že jsou výborné. To mě samozřejmě těší," řekl Deníku autor pochutin z Proskovic s tím, že nějak masivně svoji značku zatím rozšiřovat nehodlá. „Mám svůj stálý okruh zákazníků, kteří ochutnali kvalitu brambůrek a tyčinek a jsou věrní a nezklamou mě," uzavřel Petr Kubánek.