„Doby, kdy se sem jezdilo za koupáním, jsou pryč. Plavce teď nahrazují cykloturisté,“ přiblížil Jan Richter, místostarosta Bašky. Vodní nádrž kousek na jih od Frýdku-Místku je podle něj pro obec s necelými čtyřmi tisícovkami obyvatel stále jedním ze zdrojů příjmů. Pro lidi z vesnice a přespolní má určité kouzlo.

Tříapůlkilometrový okruh kolem nádrže využívají zejména cyklisté. Na místě bývalé restaurace s terasou je už druhým rokem prodejna a půjčovna elektrokol. „Hlavní změna? Naše budova změnila po asi čtrnácti letech barvu z bílé na okrovou,“ usmívá se Eva Ondráčková, správkyně obecního kempu u přehrady v Bašce. Je zde připraveno devět chatek, čtyři apartmány, osmadvacet stání s přípojkami pro karavany a sto dvacet míst ke stanování. „Jsme takovým ubytovacím bodem pro turisty, kteří od nás vyráží do Beskyd, Ostravy, ale i na exkurze do Osvětimi,“ popisuje správkyně kempu.

Petřvald prohrál
VIDEO: Zápas Brušperku přerušili koně! To, co uvidíte, všechny zmrazilo

Osvěžit se mohou výletníci třeba u Romana Pazděry v Hospůdce u Pláže. „Na čepu mám čtyřiadvacet druhů,“ říká provozovatel posezení u pláže v Bašce. Pivní nabídku doplňuje speciály z tuzemských minipivovarů i světovými značkami. Čepované má dokonce proseco.

Najíst se dá na březích sousedního Občerstvení u lesa. Utopenec, nakládaný hermelín, farmářská klobása, placičky, hranolky, langoše… Kotva, největší restaurace nacházející se na jihozápadním břehu, má zavřeno, podle internetového průvodce dlouhodobě. Noví vlastníci se ale patrně chystají znovu otevřít. „Rezervujte si oslavu již na červen,“ lákají na plakátu před podnikem, který podle všeho ponese název Nová Kotva.

Pozor, Baškohrátky letos už v červnu!

„Od pátku jeden kapřík. Neberou a ani je tu teď nevysazují,“ stýská si rybářský pár z Ostravy, ubytovaný týden v chatce v kempu. Baška ale o rybáře jako věrné návštěvníky na nějakou dobu přijde. Vodní nádrž bude totiž kompletně vypuštěna a zrevitalizována. Sedět u ní s udicí nebude možné asi dva roky.

Dětské oddělení nemocnice ve Frýdku-Místku, ilustrační snímek.
Jedenáct tisíc lidí žádá: Vraťte do Frýdku-Místku dětskou péči!

„Pro posílení bezpečnosti vodního díla připravujeme modernizaci hráze,“ potvrzuje Šárka Vlčková, mluvčí státního podniku Povodí Odry. Na podzim se okolí přehrady v Bašce dlouhodobě promění ve staveniště. Obec i provozovatelé podniků na jejich pozemcích ale nepředpokládají, že to od stezek na březích vyžene výletníky.

Areál u vodní nádrže je vyhlášený také akcemi. Jedna z největších – Baškohrátky se závody netradičních plavidel – se letos nekoná o prázdninách, nýbrž už v sobotu 18. června. V sobotu 30. července se pak uskuteční druhý ročník hudebního festivalu Baška žije, kde vystoupí Ewa Farna, Sima, Kali & Peter Pan či Desmod.