Firma se proto rozhodla finančně motivovat i horníky, kteří své kolegy k přesunu přesvědčí. V aktuálním vydání firemního měsíčníku Horník to uvedl výkonný ředitel OKD Antonín Klimša.

Pokud se firmě nepodaří dostatek pracovníků přesvědčit, může nastat paradoxní situace: OKD bude na jedné straně horníky propouštět a na druhé straně zaměstnance stejných profesí shánět na pracovním trhu.

Horníci, kteří se z Paskova rozhodnou přejít na Karvinsko, dostávají jako motivační příspěvek až 80 tisíc korun. Zatím se jich však nepřihlásilo dost. Klimša uvedl, že k 10. únoru využilo nabídky jen asi 40 procent z očekávaného počtu, tedy zhruba 200 lidí.

„Současně se nám potvrdilo, že ve většině případů sehrál nemalou úlohu osobní přístup kolegů a kamarádů, aby 'paskováci' dodatek pracovní smlouvy o přestupu podepsali. To nás inspirovalo k tomu, aby-chom i je finančně motivovali," vysvětlil Antonín Klimša.

Personální ředitelka OKD Radka Naňáková v měsíčníku Horník uvedla, že každý zaměstnanec, který přesvědčí kolegu, aby změnil své rozhodnutí o rozvázání pracovního poměru za dohodu o převodu, dostane za každého pracovníka takzvanou náborářskou odměnu 10 tisíc korun.

„Převedenému zaměstnanci bude samozřejmě náležet motivační odměna 80 tisíc (respektive 70 tisíc) korun," doplnila Naňáková. Náborářskou odměnu ale není možné žádat zpětně za už nahlášené pracovníky.

FIRMA POTŘEBUJE KVALIFIKOVANÉ LIDI

Vedení OKD si slibuje, že se mu podaří zajistit si dlouhodobě nedostatkové kvalifikované profese především pro pracoviště Dolu ČSM a Dolu ČSA s výhledem pro druhou polovinu letošního roku a hlavně pak pro rok 2018.

„Pokud se nám ani přesto nepodaří získat dostatek lidí pro práci zejména v rubání a přípravách z vlastních personálních zdrojů nebo prostřednictvím zaměstnanců dodavatelských organizací, odborné profese razič, rubač, elektrikář a zámečník budeme muset hledat i formou veřejné pracovní nabídky," uvedla Naňáková.

Předseda odborů Dolu Paskov Rostislav Palička rozhodnutí vedení firmy přivítal.

„Jestliže na karvinské části scházejí zaměstnanci, a u nás jsou a jsou ještě někteří nerozhodnutí, zda odejít, nebo zůstat, je jen dobře, že přichází impuls, který jim v rozhodování může pomoci," komentoval to Palička na internetových stránkách odborářů.

V Dole Paskov skončí 31. března těžba. Ztrátový důl, který tvoří šachty Staříč a Chlebovice, má okolo 1350 zaměstnanců. Zhruba 500 z nich chce firma převést na Karvinsko, asi 300 zaměstnanců bude po ukončení těžby pracovat na technické likvidaci dolu a stovky dalších lidí firma propustí.