Bance a České spořitelně dluží Job Air Technic přes 760 milionů korun za nesplacené úvěry. Mezi dalšími věřiteli je například společnost Letiště Ostrava.

Ředitel Job Air Technics Daniel Barč řekl, že vyhlášením rozhodnutí soudu se pro firmu nic zásadního nemění.

„Budeme se snažit, aby podnik normálně fungoval. Nemohu ale ovlivnit chování dodavatelů a zákazníků, jestli předběžně domluvené smlouvy budou dodrženy, nebo jestli je s ohledem na riziko vyplývající ze současné situace zruší," uvedl Daniel Barč.

Pro budoucnost firmy bude podle něj důležité, jak věřitelé za tři měsíce rozhodnou na schůzi o způsobu řešení úpadku. Věřitelé mohou přistoupit k reorganizaci firmy, což by znamenalo, že provoz bude zachován, nebo podnik poslat do konkurzu. Pak by asi firma bezprostředně skončila. Společnosti by podle vedení firmy mohl pomoci strategický investor ze Švýcarska, který se o ni nyní uchází.

Zaměstnanci spolu s dozorčí radou podniku sepsali minulý týden výzvu, kterou chtěli oslovit věřitele, představitele regionu a stát. „Tato výzva má za cíl seznámit nejen adresáty, ale i širokou veřejnost se situací, která u nás panuje a s problémy, se kterými se tady potýkáme. V lednu jsme se dozvěděli, že je tato společnost v insolvenci, i přes to, že máme „plný barák" a našli jsme strategického investora, který je ochoten za nás zaplatit veškeré pohledávky," poznamenal po sepsání výzvy předseda dozorčí rady společnosti Job Air Technic Libor Jílek.

Zároveň ale nezakrýval, že nálada mezi zaměstnanci je velmi špatná. 

Přečtěte si také:

Stamilionové dluhy: Osud Job Airu je v rukou věřitelů