„Za tuto změnu jsme společně s Moravskoslezským krajem i ostatními regionálními letišti lobovali u Ministerstva dopravy i Ministerstva vnitra několik týdnů. Letiště Ostrava se svými zaměstnanci je okamžitě připraveno odbavovat jakýkoliv objem pravidelných a charterových letů,“ uvedl Jaromír Radkovský, generální ředitel Letiště Ostrava, a.s.

Ilustrační foto.
Koronavirus, v Ostravě se nakazilo pět strážníků, další jsou v karanténě

Ostravská letiště nyní spolupracuje s cestovními kancelářemi a charterovými leteckými společnostmi, kteří na základě posledních změn plánují letní sezonu.

„Ve světle nových událostí věříme, že se nám podaří ve spolupráci s cestovními kancelářemi a leteckými dopravci nabídnout cestujícím z Letiště Ostrava rozmanité a atraktivní letní destinace. Dovolenkové lety do Řecka, Bulharska, Chorvatska a španělské Malorky by měly být reálné v následujících týdnech,“ uvedl obchodní ředitel Stanislav Bujnovský.

Testování vzorků koronaviru v laboratoři AGELLAB ve Vítkovické nemocnici. Ilustrační foto.
Kraj nechal otestovat všechny děti i zaměstnance dětských domovů

Od 2. července pak bude na trase Ostrava – Londýn dvakrát týdně opět létat společnost Ryanair, a to čtvrtky a soboty. Od září by pak měl být obnoven plný provoz.

„Ryanair z celé své sítě zatím obnovuje pouze 40% svých letů a linka Ostrava – Londýn je mezi nimi. To považujeme za skvělou zprávu pro Ostravu a Moravskoslezský kraj,“ kvitoval Bujnovský.

Letenky z Ostravy do Varšavy pak je možné rezervovat od 1. září. „Pokud se situace ve světě bude vyvíjet příznivě a i nadále bude poptávka ze strany cestujících, počítáme s tím, že linka bude v září otevřena 2 x denně,“ dodal Bujnovský.

Z akcí Zámku Fryštát v Karviné.
Zámek Fryštát v Karviné otevřel brány a láká nejen na (staro)nové gobelíny

Letiště samozřejmě muselo zavést různá ochranná opatření. Došlo k desinfekci prostor letištního terminálu a jejich ošetření nanonástřikem. Zvýšeny byly frekvence úklidu veřejných prostor. Zavedeny byly také specifické postupy odbavení i bezpečnostní kontroly, které zajišťují dodržení stanovených bezpečných odstupových vzdáleností mezi cestujícími. V prostorách terminálu pak byly také rozmístěny desinfekční prostředky.