Jak Deník několikrát informoval, už loni počátkem dubna ministerstvo zemědělství zrušilo povolení provozovat pěstitelské pálení radvanické společnosti PP Fakr. Tento krok následoval poté, co hygienici koncem března 2013 oznámili, že jablečný a hruškový destilát z této pálenice obsahoval nadlimitní množství 2-propanolu a 2-metyl-2-propanolu, což jsou látky, které se používají k denaturaci lihu.

Jonáš Harman, jeden ze zákazníků pálenice, se později rozhodl založit web, který měl sloužit jako jednotné informační a shromažďovací místo pro všechny, kterých se kauza pálenice v Radvanicích jakkoli dotýká.

Návrh k soudu

V polovině července 2013 pak desítka zákazníků pálenice podala žalobu k Okresnímu soudu v Ostravě. V následujících měsících k návrhu přistoupili i další nespokojení zákazníci. Soudní jednání se ale zatím nekonalo. Hlavně proto, že ještě počátkem loňského listopadu k návrhu přistoupili další zákazníci pálenice.

Jonáš Harman počátkem tohoto týdne Deníku sdělil, že pálenice prostřednictvím soudu podala návrh na mimosoudní smír. „Tento návrh zatím mluvím za sebe ale asi nepřijmeme. Myslím, že podobný názor budou mít i další zákazníci pálenice. Podmínky, které nám navrhují, se nám totiž moc nezamlouvají. Chtějí například, aby zákazníci vrátili do pálenice stejné množství destilátu, které dostali. To nám připadá celkem nesmyslné. Takže předpokládám, že podáme vlastní návrh," vysvětlil Jonáš Harman.

Podle Hynka Jordána z ministerstva zemědělství se společnost Fakr proti rozhodnutí o zrušení povolení k provozování pěstitelské pálenice odvolala. „Z tohoto důvodu zahájené správní řízení ve věci zrušení povolení k provozování pěstitelské pálenice stále probíhá. Bližší informace nelze s ohledem na probíhající realizaci dalších procesních kroků poskytnout," uvedl Hynek Jordán.

Případem radvanické pálenice se dříve zabývali i policisté. Ti prověřovali, zda nedošlo k přečinu ohrožování zdraví závadnými potravinami z nedbalosti. Policejní komisař ale věc odložil, protože se v průběhu prověřování nepodařilo zjistit skutečnosti, které by opravňovaly k zahájení trestního stíhání konkrétní osoby.