Tento krok následoval poté, co hygienici koncem března oznámili, že jablečný a hruškový destilát z této pálenice obsahoval nadlimitní množství 2-propanolu a 2-metyl-2-propanolu, což jsou látky, které se používají k denaturaci lihu.

„Dost mě překvapilo, že mi několik měsíců po tom průšvihu přišel z pálenice dopis, abych si přijel pro pálenku. Tu mi měli dát za ovoce, které jsem jim už koncem loňského roku odevzdal," uvedl v minulých týdnech jeden ze zákazníků, který si přál zůstat v anonymitě.

Deník se pokusil kontaktovat i samotnou pálenici. „Jde o obchodní vztahy s našimi zákazníky a my se k těmto věcem nebudeme nijak vyjadřovat. Pálenice momentálně nefunguje," odpověděla tento týden žena na telefonním čísle, které je uvedeno jako kontakt na pálenici.

Otázky jsme poslali i na ministerstvo zemědělství.

„V současnosti ministerstvo vede se společností PP FAKR, spol. s r. o. správní řízení ve věci zrušení povolení k provozování pěstitelského pálení. Současně místně příslušný celní úřad vede s touto společností správní řízení. Do doby ukončení výše uvedených řízení proto nebudeme poskytovat žádné další informace," odpověděla mluvčí ministerstva Dana Večeřová.

Jak už Deník také informoval, založil jeden z nespokojených zákazníků pálenice web, který měl sloužit jako jednotné informační a shromažďovací místo pro všechny, kterých se kauza pálenice jakkoliv dotýká.

V polovině července pak desítka zákazníků podala žalobu k Okresnímu soudu v Ostravě.

„K původnímu návrhu jsme ještě přidali i nároky dalších šesti zákazníků. Pořád ale platí, že jsme připraveni jednat s provozovateli pálenice o mimosoudním vyrovnání. Ten prvotní impulz musí ale vyjít od nich, ne od nás," vysvětlil Jonáš Harman, který web nespokojených zákazníků pálenice založil.

Případem radvanické pálenice se zabývali i policisté. Ti prověřovali, zda nedošlo k přečinu ohrožování zdraví závadnými potravinami z nedbalosti. Policejní komisař ale věc odložil. „V průběhu prověřování se nepodařilo zjistit skutečnosti, které by opravňovaly k zahájení trestního stíhání konkrétní osoby," uvedla koncem letošního července ostravská policejní mluvčí Gabriela Holčáková.