Podle něj se dá těžko odhadovat, jak letošní sezona v palírnách nakonec dopadne. „Tady na severovýchodě republiky je to s jablky a hruškami hodně bídné. Třeba někdo zkusí ovoce dovézt z jiných míst, kde něco narostlo,“ dodal Šputa.

V Lihovaru a likérce ve Velké Polomi zahajují sezonu osmého září. „Už v minulých týdnech jsme vypálili pálenku z třešní. Přijímáme už také i celé švestky. Ti, kdo mají jablka a hrušky, je mohou začít vozit právě od osmého září. Vypadá to, že letošní sezona bude slabší než ta loňská. Jablka a hrušky se letos neurodily, nejlépe vypadají trochu překvapivě švestky. Předpokládám, že ta letošní sezona bude kratší než v minulých letech. Odhaduji to tak, že bude trvat tak dva až dva a půl měsíce,“ dodal spolumajitel velkopolomského lihovaru Marcel Černík.

Za litr padesátiprocentního alkoholu, který tady zákazníkovi vypálí z celého ovoce, si účtují v této sezoně 130 korun. Pokud někdo přiveze už hotový kvas, zaplatí o deset korun méně.

V pěstitelské pálenici Fakr v Ostravě-Radvanicích otevřeli už jedenáctého srpna. „Zatím je brzo na nějaké předpovědi. Podle toho, co vyrostlo na ovocných stromech, se ale žádná zázračná sezona očekávat nedá. Ovoce také kvůli počasí dozrává později. Při té bídě to vypadá, že nejvíce se urodí asi švestky,“ uvedl David Král z radvanické pěstitelské pálenice.