VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Palírny rozjely výrobu, třešně a další mění v tekuté dobroty

Karvinsko Palírny na Karvinsku pomalu začínají svoji sezonu. Prvním ovocem, ze kterého lidé chtějí pálenku, bývají třešně. V palírně ve Stonavě zahájili práce už tento týden v pondělí, v Horní Suché naplánovali první pálení na příští středu.

9.8.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK / Jiří Kopáč

„Vždy záleží na tom, kdy dozrává ovoce. Začínáme třešněmi, které už jsou obrané a kvasí. Následovat budou jablka, broskve, meruňky, švestky a hrušky," říká majitel palírny z Horní Suché Richard Förster. Podobně situaci popsal i Vojtěch Feber z palírny U zelené lípy ve Stonavě, kam v současné době lidé vozí kvas z třešní a objednávají se už na pálení švestek, hrušek a jablek. „Nejvíce za pěstitelské období zpracujeme právě jablka," říká vedoucí výroby palírny z Dolního Žukova Miroslav Ščerba.

Kolik bude výsledné pálenky, záleží především na kvalitě ovoce a kolik z něj vzejde kvasu, který se dále vypálí. „Díky mírné zimě a slunečnému počasí bude vysoká cukernatost ovoce, jen nás trochu trápí sucho, kvůli kterému část úrody padá na zem nezralá," říká Feber.

Lidé vozí ovoce i vlastní kvas

Do většiny palíren mohou zákazníci přijít buď se samotným ovocem, nebo i hotovým kvasem.

„Většina našich zákazníků ovoce přiveze, my jim ho zpracujeme, provedeme fermentaci a následně destilujeme. Pak si za šest až dvanáct týdnů pro hotový destilát přijedou. Je ale i hodně takových, kteří si ovoce zpracovávají doma a přijedou s hotovým kvasem," říká Ščerba.

Doba? Také zde záleží na ovoci

Doba procesu se odvíjí od druhu ovoce. „Teď je nejvíce objednávek na třešně, u kterých celý proces i s kvašením trvá asi osm týdnů. Ale například jablka vydrží déle, když je někdo doveze v říjnu, tak pálenka může být hotová klidně až v březnu. Na hrušky, které tak dlouho nevydrží, si necháváme při objednávání prostor dříve," popisuje Förster.

Některé palírny přijímají jen zákazníky se sty a více kilogramy, ale není to tak všude. „Nedá se přesně specifikovat, s kolika kily lidi jezdí nejčastěji. Jedni přijdou s deseti a jiní zase se šesti sty," popisuje situaci v žukovské palírně Ščerba.

Na nedostatek zájemců si palírny stěžovat nemohou a mnohé také zákazníkům nabízejí možnost být při pálení přítomni. „Proces pálení trvá několik hodin a klienti mohou sledovat, jak s jejich kvasem nakládáme," říká Feber. Ovoce se pálí každý rok průběžně a posledních pálenek se zákazníci dočkají v období dubna a května.

MARTINA KOTULOVÁ

Autor: Redakce

9.8.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vlevo Ludmila Bubeníková, vpravo Ivo Vonrák.

Hejtman a starostka jako dva lídři z jedné obce. Jak volila Velká Polom?

Deník - Naši prvňáci

Tento týden představíme školáky ze ZŠ Františka Formana, Ostrava-Dubina

Opilec v Ostravě-Jihu dělal scény. Vyjednávač neuspěl, vyrážely se dveře

Lidé v jednom z paneláků ve Volgogradské ulici v Ostravě-Jihu si v noci na pondělí místo spánku „užili“ rozruch. Na vině byl soused (28), s nímž přijeli dělat pořádek policisté z Oddělení hlídkové služby.  

Moravskoslezská nej... aneb výjimečnosti kraje ve výsledcích voleb

Mapa republiky se po víkendových volbách obarvila do modra, když ve všech krajích bez výjimky vyhrálo hnutí ANO. Severovýchod republiky má ale přece jen proti ostatní regionům některé volební výsledky jiné.

Zákeřný meningokok vzal život mladé dívce

Ostrava – Život 18leté dívky si vyžádalo v minulých dnech meningokokové onemocnění. Onemocnění mělo v jejím případě velmi rychlý průběh. Mladá pacientka zemřela do 24 hodin poté, co se u ní projevily problémy.

Pod Frýdlantskými mosty je konečně čisto! Na jak dlouho?

/FOTOGALERIE/ Podzimní generální údržba podchodu pod Frýdlantskými mosty v centru Ostravy finišuje. Jako nové rozhodně nevypadají, ale také už neodpuzují na pohled.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT