Kozlovické pivo by se mohlo začít točit zkraje příštího roku, řekl projektant záměru Václav Cviček. Investorem je ostravský podnikatel Pavel Šmíra, který opravil a dva roky provozuje malý pivovar ve Štramberku na Novojičínsku. Starosta Kozlovic doufá, že obec se díky pivu zařadí k nejvyhledávanějším turistickým místům v republice.

Kozlovický minipivovar se plánuje nedaleko kostela v památkově chráněném fojtství, které v minulosti obýval správce obce. "V areálu už zhruba měsíc a půl funguje muzeum staré obecné školy, v půdním prostoru se připravuje galerie a další objekty jsou plánovány pro otevření pivovaru a restaurace s 90 místy. V současné době se vyřizuje stavební povolení," řekl Cviček.

"V Kozlovicích se bude vařit světlá jedenáctka a polotmavý speciál asi třinácti- nebo čtrnáctiprocentní," řekl sládek Marek Pietoň, který zatím vaří světlou a tmavou dvanáctku ve Štramberku. Nové pivo otestuje už poslední květnový víkend při oslavách druhých narozenin štramberského pivovaru. "Je to první zkušební várka, pokud lidé budou reagovat špatně, budu muset vymyslet něco jiného," dodal. Kozlovické pivo zatím nemá název, měli by si ho zvolit sami Kozlovičtí v připravované anketě.

"Malým pivovarům se daří, proto jsme se rozhodli investovat do dvakrát tak většího pivovaru, než máme ve Štramberku, a zdá se, že investice bude brzy návratná," řekl Šmíra, který chce výrobní technologie za sedm nebo osm milionů korun získat na leasing. Šmíra se v Kozlovicích jako investor zapsal už předloni, kdy tam vybudoval skanzen s rekonstruovaným vodním mlýnem a s ubytováním.

Starosta Kozlovic Miroslav Tofel očekává, že obec s 2800 obyvateli díky výrobě pěnivého moku přitáhne turisty a obchodníky v masovém měřítku. "Už teď je vidět, že tu turisti jezdí, očekávám, že časem se z toho stane druhé Babiččino údolí, kde všichni jsme na výletě už byli, a že tady to muzeum navštíví téměř celá republika," řekl.

V České republice je nyní 50 velkých pivovarů a stejný počet minipivovarů, uvedl Šmíra v záměru, který byl zveřejněn v databázi EIA. Budování minipivovarů je podle šéfa Českého svazu pivovarů a sladoven Jana Veselého celoevropský trend a souvisí s koncentrací velkých pivovarů. "Počet gastronomických pivovarů, tedy těch, kde se pivo rovnou vaří a rovnou pije, roste. V roce 1990 byl v Česku jediný, nyní je jich 57. Zaměřují se na speciály a různá další piva, kde je poptávka, tam se objeví i nabídka," řekl Veselý.