V minulosti chodívali lidé do objektu v Koněvově ulici pro rohlíky či mléko, a pokud vše půjde jak má, do pár let tam budou chodit znovu, avšak pro pivo. Pro něj nyní chodí sotva deset metrů vedle, vaří se v suterénu restaurace Beseda, avšak tamní prostory už nedostačují. Heřmanický pivovar, který před třemi lety založila skupina ostravských ajťáků jako svůj koníček, totiž Ostravané brzy přijali za svůj. 

Saunování prospívá zdraví i kráse. Ilustrační foto.
REPORTÁŽ: Sauny v Ostravě se opět otevřely. Naháči, roušky, menší kapacita

„V létě se musíme doslova skrývat. Odmítáme festivaly a další hromadné akce. O naše pivo je stále větší zájem, který nestačíme pokrýt. Za poslední dva roky jsme ještě neměli plný sklep; ačkoliv vaříme každý den, stále máme kapacitní rezervy a větší varna pomůže problém vyřešit,“ řekl Deníku jednatel společnosti ISSA Czech Lubomír Noga, která minipivovar vlastní.

Podle Nogy není cílem expandovat sto či dvě stě kilometrů za hranice regionu, ale uspokojit už tak vysokou místní poptávku po heřmanickém pivu. Ta stále narůstá, přestože přibývá i minipivovarů. „Trh začíná být saturovaný, a pokud z vaření piva přestane být koníček, lidé to na pivu poznají a přestanou být věrní,“ míní slezskoostravský zastupitel Noga, který před lety pivovar založil proto, že mu přestala chutnat europiva. 

Politik Petr Kajnar.
Exprimátor Kajnar: Výpadek výuky nevadí. Ze tří čtvrtin se žáci učí nesmysly

Jelikož oba pivovary od sebe budou doslova co by kamenem dohodil, bude se pivo vařit ve starých i nových prostorách. Ve starém sklepě to budou různorodé speciály. „Budeme tam nadále vařit pivo, které oceňují labužníci, například medová, pampelišková, kávová, smrková, chilli či borůvková a další piva. A to výhradně z přírodních produktů, nepoužíváme a ani v budoucnu nebudeme používat žádné umělé esence,“ ubezpečuje provozovatel minipivovaru.

Na to ostatně budou moci lidé sami dohlédnout, protože s novým zázemím, jehož součástí bude i degustační místnost, pivovar plánuje pořádat také exkurze. A to není vše, součástí nového objektu, kde se budou vařit klasické spodně kvašené ležáky nižší stupňovitosti, bude i penzion pro takzvanou pivní turistiku. „Ubytování ostatně mohou využít i turisté, kteří si chtějí prohlédnout místní zoo, Dolní Vítkovice, meandry Odry nebo třeba Heřmanický rybník, ale i účastníci festivalů, na které s novým zázemím chceme proniknout,“ říká Noga.

Poznáte muže, který by mohl mít informace důležité pro trestní řízení?
VIDEO: Muž se v Ostravě vloupával do domu, když uviděl, že tam není sám, utekl
Akce na podporu, zvukařů, osvětlovačů ,pódiových techniků, ledkařů, apod.
PODÍVEJTE SE: Nad Porubu vylétly světelné paprsky!