Tématem již třetího setkání, které pořádala společnosti Czech Cool Trade ve spolupráci s Ekonomickou fakultou VŠB-TUO a dalšími partnery, byla podpora malého a středního podnikání.

Po vystoupení panelistů, mezi kterými byli například poslanec Parlamentu ČR Leo Luzar, vedoucí katedry Veřejné ekonomiky EkF VŠB-TUO Petr Tománek, člen ostravského zastupitelstva Martin Štěpánek, zástupce Moravskoslezského kraje Jan Dekický a další, proběhla živá diskuze, například  o přístupu a odpovědnosti úředníků, splatnosti faktur, odlivu kapitálu, rodinném podnikání, zaměstnanecké mobilitě, vysokém počtu zahraničních pracovníků v kraji. aj. Účastníci konference vyzvedli i pozitivní roli podnikatelského inkubátoru u začínajících podnikatelů či u těch, kteří si na podnikání z různých důvodů doposud netroufli, i když k němu mají předpoklady.

Leo Luzar shledal velký problém v minimálních pravomocích zákonodárců a podotkl, že diskuze někdy probíhá až po schválení zákonů.

Podle mínění Evy Vysekalové, jednatelky společnosti Daně v pohodě, úřednici často od reality a energie podnikatelů musí být věnována nikoliv rozvoji podniku, ale prokousáváním se nejrůznějšími bariérami. Upozornila také na to,  že výsledky EET, které jsou prezentovány Ministerstvem financí a ČSÚ, jsou odlišně, i na problém nedostatku řemeslníků, který se projeví  v budoucnu.

Petr Tománek se zaměřil na výběr daní a konstatoval, že za posledních osm let poklesl výběr daní z výnosů na čtvrtinu původního stavu.

Petr Štěpánek uvedl, že stát dostatečně nepodporuje podnikání a naopak mu klade překážky  například v podobě EET či registru nespolehlivých plátců. Upozornil také, že v průměru vznikne  jeden zákon denně a v takovém tempu není nikdo schopen jejich aplikování. Odmítl také maximalizovat výběr daní.

Dalibor Tichý, jednatel společnosti Autoškola Club Česká republika se zaměřil na okruh rodinného podnikání v ČR, které nefunguje tak dobře, jak v ostatních zemích. Upozornil na těžkosti s předáním kompetencí, nalezení vhodného nástupce zakladatele je někdy problém.

Jan Dekický představil Projekt zaměstnanecké mobility, v jehož rámci mohou tři stovky občanů, kteří se přistěhovali do Karviné, Orlové a Havířova z jiných měst či obcí, získat bezplatně dlouhodobou jízdenku do zaměstnání. Totéž platí pro absolventy středních a vysokých škol pocházejících z těchto měst.

Starosta městského obvodu Ostrava-Michálkovice a současně ostravský zastupitel Martin Juroška poukázal na neexistující spolupráci mezi jednotlivými ostravskými obvody a nástroj k podpoře podnikání vidí v rozvoji místního obchodu.

 Místostarosta Poruby Petr Stachura  informoval o setkání místních podnikatelů, kteří tak mohou mezi sebou spolupracovat a pomáhat si, jeden vylosovaný podnikatel ze setkání se může zdarma prezentovat v měsíčníku PRIO. Velký zájem je v Porubě o nebytové prostory, každý uvolněný prostor je takřka ihned obsazen. Radnice uvažuje o zřízení 500 parkovacích míst a parkovacího domu u Fakultní nemocnice.

 „Jsem rád, že se platforma CCT FORUM osvědčila a návrhy, které v rámci diskuze vznikají prostřednictvím úhlů pohledů podnikatelů, politiků a ekonomů na efektivnost a potřebnost podpory malého a středního podnikání mají komplexní podobu.“ dodal na závěr jednatel pořádající firmy Martin Kovalský.