Jak vypadá situace na severovýchodě republiky? Na tyto otázky jsme se zeptali ředitele inspektorátu Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v Olomouci Jindřicha Smičky.

Jak byste zhodnotil situaci speciálně na severovýchodě republiky?

Situace v našem regionu se nijak neliší od situace v celé republice. Máme zde jak výborné, tak i průměrné a problémové výrobce a prodejce. Je třeba dodat, že těch průměrných a problémových ubývá. Zkušenosti ukazují, že nejvíce nedostatků je v hygieně výroby a prodeje, v prodeji nejakostních potravin, zejména ovoce a zeleniny, a v prodeji potravin s prošlou dobou použitelnosti.

Co by měl člověk při nákupu pečlivě kontrolovat, aby si nenakoupil závadné zboží?

Zákazník má možnost si zkontrolovat celou řadu údajů. Hned při vstupu do obchodu si může všimnout čistoty prostředí, podlah, oblečení personálu a uspořádání a označení potravin. Důležité je při nakupování prohlédnout u potravin obal. Je vhodné si zkontrolovat datum použitelnosti, či datum minimální trvanlivosti. Potraviny s datem použitelnosti, které je popsáno údajem „Spotřebujte do …“ nesmějí být po tomto datu uváděny do oběhu. Potraviny s datem minimální trvanlivosti se mohou prodávat i po uvedeném datu, ale musejí být odděleně umístěny a označeny, musejí být zdravotně nezávadné. Dále si zákazník může zkontrolovat dodržování skladovacích podmínek, zejména u chlazených a mražených potravin. V chladicích a mrazicích zařízeních by měl být teploměr. Zvýšenou pozornost věnujeme nákupu ovoce a zeleniny, některé druhy se totiž rychle kazí. Pak se na ovoci objevují otlaky, popřípadě začínající plíseň či hniloba. Takové plody doporučuji nekupovat. Řadu další rad a informací mohou zájemci najít na našich webových stránkách www.szpi.gov.cz.

Na jaké potraviny zaměříte pozornost letos?

Zaměření našich kontrol vychází z důkladné analýzy let minulých a závisí také na ročním období. Určitě se zaměříme hlavně na výrobu a prodej rizikových potravin, na prodej ovoce a zeleniny a na hygienu výroby a prodeje. Důraz budeme dávat i na falšování potravin a na potírání klamavých praktik výrobců a prodejců.

Dá se porovnat situace v tuzemsku s jinými zeměmi EU?

Při výrobě, přepravě, skladování a prodeji potravin musejí tuzemští podnikatelé dodržovat předpisy, které také platí v zemích EU. Z vlastní zkušenosti musím konstatovat, že mnoho našich výrobců může směle konkurovat zahraničním. Jak úrovní své výroby, tak kvalitou svých výrobků. Stejně tak je to i s prodejci, kteří dodržují příslušné předpisy. Hygiena prodeje, uspořádání provozovny a kvalita prodávaných potravin jsou mnohdy na vyšší úrovni než srovnatelné provozovny v některých zemích EU.

Jsou pokuty a sankce, které máte možnost ukládat, dostatečně odstrašující?

Uložení sankcí je pro nás až ten poslední krok. Provedeme- li kontrolu a podnikatel splní uložená opatření, můžeme od uložení pokuty upustit. Jsou však případy, kdy pokutu musíme uložit. Za některá závažná porušení zákon umožňuje uložit pokutu až 50 milionů korun. Zatím jsme neměli důvod tak vysokou pokutu uložit. Výše pokuty závisí na závažnosti zjištěných nedostatků a většina pokut je ukládána v tisících korun. V minulosti jsme uložili i pokuty převyšující milion korun. Rád bych ale zdůraznil, že ukládání pokut není naším cílem.