Předsedkyně Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska Marcela Reichelová uvedla, že od roku 2011, kdy se každoroční kontrola spalinové cesty stala povinnou pro všechny majitele komína připojeného na funkční kotel nebo kamna, dotazů spotřebitelů týkajících se výběru kominíka přibývá.

„Lidé se na nás obracejí hlavně v případech, kdy je navštíví neznámý kominík bez objednávky, nebo tehdy, kdy jim do schránky někdo vhodí letáček s nabídkou těchto služeb. Mají obavy, aby při tom nenarazili na falešného kominíka," vysvětlila Marcela Reichelová.

Podle ní jsou tyto obavy často oprávněné.

„Pokud by si spotřebitel objednal službu u někoho, kdo k tomu nemá patřičné oprávnění, mohlo by to pro něj mít dalekosáhlé důsledky. Například ve zvýšeném riziku požáru a také následných problémech při jednání s pojišťovnou, která doklad o provedené kontrole nemusí uznat," upozornila Marcela Reichelová.

Obránci spotřebitelů lidem proto doporučují, aby si v obdobných případech ověřili minimálně totožnost kominíka a jeho živnostenské oprávnění.

Revize

„Pokud potřebujeme revizi komína, musíme být ještě mnohem opatrnější. K provádění revizí je totiž oprávněna pouze osoba s osvědčením revizního technika," vysvětlila Marcela Reichelová.

Milan Lukáš ze zavedeného ostravského kominictví doplnil, že v případech, pokud lidé objeví ve schránce leták s nabídkou kominických služeb, by se měli mít na pozoru.

„Pokud navíc s takovým kominíkem nemá zákazník žádnou předchozí zkušenost, je to určitě krok do neznáma. Neříkám, že musí jít u všech nabídek vhozených do schránky o podvodníky, ale to nebezpečí je tu určitě větší než u zavedených firem s vyučenými kominíky. Ty totiž letáky lidem do schránek nevhazují, ale čekají, až se jim zákazníci ozvou sami," vysvětlil Milan Lukáš s tím, že v případech vhazování letáků jde často o kominíky, kteří sice mají živnostenský list, ale v tomto oboru se nevyučili.

Seznam

Seznam ověřených kominictví, který může být pro zákazníky dobrým vodítkem, je podle něj uveden na webových stránkách Cechu kominíků ČR.

Revize spalinových cest se provádí při stavbě komína a následně pouze ve zvláštních případech, například při změně druhu paliva připojeného spotřebiče, před výměnou nebo novou instalací spotřebiče nebo po komínovém požáru. Kontrola spalinových cest je povinná jednou ročně a může ji provádět kominík s živnostenským listem v oboru Kominictví (nemusí to být tedy revizní technik).

Čistění komína můžeme provést i sami, ovšem za předpokladu, že jsme k tomu dostatečně zruční a fyzicky zdatní a vyčištění po nás zkontroluje kominík při roční kontrole spalinových cest.

Pojišťovna vždy hodnotí, v jaké míře měl konkrétní stav komína vliv na vznik požáru, zda k němu došlo úmyslně, či z nedbalosti.

„Na základě těchto zjištění může pojišťovna v souladu s ujednáním příslušných pojistných podmínek pojistné plnění přiměřeně snížit podle závažnosti tohoto porušení. Pokud by tedy pojistná událost vznikla v přímé souvislosti se zanedbáním péče o komín, může skutečně dojít ke zmíněnému krácení pojistného plnění," odpověděla mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková.