Přesto by si čeští zákazníci měli dát pozor na některé bankomaty i terminály u pokladen, které nabízejí na první pohled zajímavou službu. Vybíranou či placenou částku vám naúčtují v korunách, tedy nikoliv v polských zlotých. Na první pohled to vypadá lákavě, že hned budete mít přehled, kolik stojí zboží v korunách nebo kolik vám výběr zlotých odepíše z korunového účtu.

Až potud je všechno v pořádku.

Háček ale skrývá hláška na displeji, která vás informuje o výhodnějším směnném kurzu. Přestože nabízený kurs koruna – zlotý není špatný, ve většině případů na takové transakci proděláte. Myslete při výměně nejen na samotný kurz, ale i na to, že k němu bývá připočítána minimálně tříprocentní přirážka.

Ve většině případů je proto výhodnější službu odmítnout a nechat převod měn při směně na vlastní bance. Tedy zaplatit až po výměně ve zlotých. Při použití polských bankomatů je nutné pozorně číst informace na displeji, které většinou bývají v polštině, angličtině a němčině.

Ještě větší obezřetnost je nutná při placení na terminálu v obchodě. Na displeji se většinou objeví kromě částky v českých korunách také nabídka přímé konverze. Pokud převod nechcete, musíte zvolit možnost NE. Až pak se objeví částka v polských zlotých a výzva k zadání PIN.