Přestože se dnes výrobci potýkají s výrazným zdražením cen plechovek, další zvýšení ceny piva se v dohledné době nechystá.

„Během pandemie jsme zaznamenali velký nárůst stáčení piva do plechovek. Trend zvýšení prodeje piva v plechovkách přitom dál pokračuje. Problém je v tom, že je lehce nedostupný hliník, který je navíc o sto procent dražší. Projevuje se to na cenách plechovek u našich dodavatelů,“ vysvětlil Tomáš Pluháček, výrobně-technický ředitel skupiny Pivovary CZ Group.

Nové krnovské bistro Včera, dnes a zítra.
Krnovské podniky jedou, další z nich jsou nově na gastromapě Lukáše Hejlíka

Protože produkce narůstá i v jiných pivovarnických skupinách, jsou kapacity výrobců plechovek omezenější a někdy se zpozdí dodávky.

„Od loňského listopadu došlo k nárůstu cen prázdných plechovek o téměř 50 procent. Tento růst cen se ale zatím do ceny plechovkového piva nepromítl,“ konstatoval.

Většinu tvoří lahve a plechovky

Zatímco v době před covidem se v pivovarech v Přerově, Litovli a Hanušovicích stáčelo do sudů šedesát procent produkce a čtyřicet procent tvořily plechovky a láhve, po dvou letech se poměr obrátil.

„V současné době máme jen 35 procent v sudech a 65 procent v plechovkách a lahvích. Je možné, že už se na poměr v době před covidem nedostaneme, protože gastro dostalo velký zásah. Lidé se do hospod zase tak moc nevracejí, a když už se vrátí, tak je tam čekají vyšší ceny, než na které byli zvyklí. Podle mě bude úspěch, když se ten poměr udrží na číslech, jaká jsou. Spíše se ale obávám toho, že bude sudové pivo ještě klesat,“ soudí Tomáš Pluháček.

Část expozice v AutoMotoMuzeu Odtimer Kopřivnice tvoří ucelená kolekce aerodynamických vozů Tatra.
OBRAZEM: Legendy v Kopřivnici. Tyto tatrovácké krásky jsou nyní k vidění v muzeu

Ke zdražení piva z produkce společnosti Pivovary Group CZ došlo v polovině dubna.

„Úprava cen se pohybovala zhruba na úrovni 1 koruny na půllitr čepovaného piva. Ceny energií, surovin i materiálů však i nadále rostou. Zásadní pro nás budou předpovědi cenového vývoje po letošní sklizni ječmene, které se mohou výrazně promítnout do výrobních nákladů. Do té doby jsou úvahy o možném vývoji cen spíše spekulacemi než prognózami,“ uvedl obchodní ředitel společnosti Tomáš Konečný.

Pivovarnická skupina je s loňskými tržbami i přes potíže, jaké nastaly kvůli covidovým omezením, spokojená.

„V roce 2021 jsme prodali 727 tisíc hektolitrů nápojů, tedy o 10 procent více než v roce 2020. Tržby bez DPH vystoupaly na 1,2 miliardy korun. Od letošního ledna do května zaznamenáváme meziroční nárůst objemu prodeje přibližně o 10 procent ve srovnání se stejným obdobím roku 2021,“ zhodnotil obchodní ředitel.

Nejdelší visutý most pro pěší na světě Sky Bridge 721, 9. května 2022, Dolní Morava. Ve výšce 95 metrů překonává údolí Mlýnského potoka z horského hřebene Slamník na hřeben Chlum.
Vyzkoušeli jsme obří visutý most v Dolní Moravě! Toto vás čeká

Společnost Pivovary CZ Group má v portfoliu pivovary značek Holba, Litovel a Zubr. Pivovary patří mezi tradiční české výrobce, působící především na Moravě. Roční výstav skupiny se dlouhodobě pohybuje kolem 700 tisíc hektolitrů, přičemž téměř třetina produkce směřuje na zahraniční trhy.

Zdražili i jinde

Ke zdražení přistoupil letos v dubnu i největší český pivovar - Plzeňský Prazdroj. Půllitr čepovaného piva podražil o jednu korunu. Zvýšení ceny se dotklo všech značek - tedy Pilsner Urquell, Radegast, Gambrinus, Velkopopovický Kozel a Birell v sudech a tancích. Ceny balených piv se nezměnily.

„Důvodem zdražení jsou rostoucí náklady na energie, obaly a suroviny. Výrazně rostou i ceny vstupů, souvisejících přímo s pohostinstvím, například výčepní technologie, sklo a další vybavení, které hospodám pivovar poskytuje,“ shrnul mluvčí Prazdroje Zdeněk Kovář.