Soutěž byla podruhé vyhlášena 9. března. Cílem je vybudovat v nedávno rekonstruovaném parku Čs. letců v Moravské Ostravě pietní místo, jež bude důstojně připomínat všechny veterány, kteří nasazovali, nasazují a budou nasazovat své životy v boji za svobodu a demokracii. Vítěz bude vybrán do konce letošního roku.

„Fakt, že za naše životy a bezpečí bojuje řada lidí nejen tady a teď, ale v každé době, kdy je to potřeba, si v těchto dnech uvědomujeme možná silněji než kdy jindy. Projekt památníku veteránům je vyjádřením pocty bojovníkům a jeho zasazení do veřejného prostoru dává nyní jednoznačný a hlavně dlouhodobý smysl. Každá doba má své hrdiny,“ řekla náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová.

Zastupitelé Slezské Ostravy zasedali za přísných hygienických podmínek.
Zastupitelstvo Slezské Ostravy zasedalo v rouškách

V souladu s regulemi soutěže už porotci přímo oslovili renomované umělce a umělkyně, Ondřeje Bělicu, Pavlu Sceránkovou, Kateřinu Šedou a dvojici Jan a Petr Stolínovi. Další zájemci se mohou do soutěže ve stanoveném termínu přihlásit, a to včetně účastníků první soutěže, kterou město zrušilo, protože žádný z návrhů nenaplnil očekávání poroty. Zvolený formát tedy umožňuje účast jak široké umělecké veřejnosti, tak skupině vyzvaných odborníků.

Soutěžní porota vybere ke čtyřem přímo osloveným další čtyři účastníky ze všech došlých žádostí na základě doručených portfolií. Svůj návrh na podobu památníku tak dohromady odevzdá osm jednotlivců nebo týmů.

Vizualizace proměny farské zahrady.
Proměna farské zahrady v centru města začne v druhé polovině dubna

Památník bude určen všem padlým vojákům, které nyní připomínají jiné památníky a pamětní desky v jednotlivých městech, obvodech a obcích, ale současně i novodobým veteránům, kteří v posledních dekádách plní a budou plnit své úkoly na zahraničních misích. Měl by prokazovat respekt jejich práci, při které často riskují své zdraví a životy. Hotov má být nejpozději v říjnu příštího roku. Náklady na zhotovení díla by neměly překročit částku 3,5 milionu korun.

Situován musí být tak, aby neohrozil okolní památné stromy a nepoškodil ani další dřeviny, žádoucí není ani další rozšiřování zpevněných ploch na úkor trávníků. Park, ve kterém bude památník umístěn, je významným krajinným prvkem. Je osázen převážně vzrostlou zelení, okolní zástavbu tvoří obytné a administrativní bloky. Park hojně využívají zejména místní rezidenti. V roce 2018 prošel rekonstrukcí a loni byl doplněn novým mobiliářem.