Už přes 170 automatů nabízí v současnosti čerstvé mléko v naší republice. Jejich dodávku z Itálie i následný servis zajišťuje společnost TOKO Agris. „V některých oblastech republiky je patrný nárůst poptávky po čerstvém mléku. Platí to například pro Prostějovsko. Dá se také říci, že se prodeje stabilizovaly i v místech, kde už mlékomaty nějaký ten rok stojí. Vypadá to, že prodej čerstvého mléka zažívá svou renesanci. Budeme se snažit na situaci reagovat a nevylučujeme, že už příští rok na jaře zkusíme oživit trh dodávkou dalších mlékomatů. To se týká třeba i hlavního města," uvedl Tomáš Kořínek mladší, obchodní ředitel TOKO Agrisu.

Strategické místo?

Zároveň ale upozornil, že pořád je velké umění umístit mlékomat tak, aby z něj zákazníci odebírali mléko v dostatečném množství a pravidelně. „Už jsme třeba vypozorovali, že mléčný automat musí stát v místě, kudy lidé procházejí nejlépe každý den, třeba u pekárny či podobného obchůdku. Mlékomaty, které jsme umístili poblíž zastávek městské hromadné dopravy, až tak velký odběr už většinou neměly. Na vesnicích se nám například osvědčilo, když mlékomat stojí u vjezdu do zemědělského družstva," přidal další informaci Tomáš Kořínek.

Ostrava: jen jeden

Před svou prodejnou v Heřmanicích postavil Miroslav Dudek mlékomat v únoru 2010. Byl první v Ostravě.

Kromě nabídky čerstvého mléka chtěl nalákat do své prodejny i další zákazníky. Už počátkem roku 2011 bylo v Ostravě bezmála deset mlékomatů. Trvalo jen pár měsíců a zbyl zase jen jeden ten v Heřmanicích.

„Poptávka se zvyšuje, ale průměrný denní odběr se pořád pohybuje kolem sta litrů. Některé měsíce či týdny jsou slabší, jindy jde poptávka nahoru. Prodej se ale zvýší pokaždé, když zákazníkům nabídneme slevu. Na to slyší, v říjnu jsme nabízeli litr čerstvého mléka za patnáct korun, běžná cena je osmnáct. A bylo to poznat," řekl Miroslav Dudek s tím, že na množství zákazníků i prodaného mléka má vliv i negativní, či naopak pozitivní zmínka třeba v televizních zprávách. Mezi zákazníky heřmanického mlékomatu patří nejen mladé rodiny, ale čepují si je také důchodci i střední generace.

Mlékomat provozuje i Zemědělské družstvo vlastníků Nošovice na Frýdecko-Místecku. Stojí v Nižních Lhotách a je vidět i ze silnice, která vede dále do Beskyd. Mléko do něj tak „dodávají" dojnice z místního kravína. „Na čerstvé mléko chodí nejen místní a lidé z okolních obcí. Často se tady zastavují i lidé, kteří jezdí na své chaty do hor. V říjnu se denně prodalo z automatu zhruba čtyři sta litrů čerstvého mléka," sdělila pracovnice nošovického družstva.

Zkušenosti ze zahraničí?

TOKO Agris dodává mléčné automaty i do Polska a na Slovensko. V Polsku si zákazníci z jednoho mlékomatu průměrně naberou přes 150 litrů, na Slovensku mezi 130 až 140 litry. U nás je průměr nižší.

„Ta čísla se mění, navíc jsou velké rozdíly mezi jednotlivými mlékomaty. Někde neprodají ani těch sto litrů mléka, jinde je odběr třeba čtyřnásobný. Obecně se dá uvést, že dobře se mléko prodává například ve Zlínském kraji, na Olomoucku a třeba také v Táboře v jižních Čechách.

Pořád také platí, že mlékomaty na venkově jsou vytíženější než ve městech," dodal Tomáš Kořínek mladší.