VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Čas pivních speciálů je opět tady. „Tekutý chlebíček" zezelenal...

Velikonoce bez piva? Pro některé obtížná představa. Řada milovníků piva se totiž právě o Velikonocích těší na ochutnávku speciálních „zelených" piv. 

13.4.2017 1
SDÍLEJ:

Výčep a čepování piva.Foto: DENÍK/Dimír Šťastný

Minipivovary v posledních letech začaly sázet na limitované edice pivních speciálů. Jaké „pofrčí" letos?

Podle Petra Turovského z Řemeslného pivovaru Morava ve Frýdku-Místku spočívá tato krátká tradice zejména v potřebě minipivovarů odlišit se od velkých koncernů. „Proto vaříme druhově jiná piva a jdeme více do speciálů typu Ale nebo Ipa, svrchně kvašených druhů piv. A právě svátky jsou možnost, jak se lidem více přiblížit," vysvětluje Turovský.

Letos, ostatně jako v poslední době každoročně, v Moravě uvařili zelenou nefiltrovanou dvanáctku. „K Zelenému čtvrtku zelené pivo prostě patří. Limitovanou edici budeme držet do Velikonočního pondělí. Speciály nejde vařit celoročně, musíme je všechny vystřídat," popisuje Petr Turovský s tím, že Morava bude zelený speciál distribuovat asi do třiceti míst v Ostravě.

Na speciální velikonoční pivo vsadili také v Beskydském pivovárku v Ostravici.

„Máme ještě posledních šest sudů a několik PET-lahví zelené dvanáctky Ale. Na čep do hospůdky, kde bude stát 39 korun, půjde pivo až dnes, symbolicky na Zelený čtvrtek, ale k prodeji už je do sudů a lahví," říká spolumajitel minipivovaru Aleš Karpita.

ZELENÝ „BOOM"

Krnovský Pivovar Nachmelená opice vstoupil teprve do své druhé sezony, přesto anebo právě proto si tuto příležitost nenechá ujít a uvařil rovněž limitovanou Velikonoční zelenou jedenáctku.

„Loni jsme zkoušeli tmavý Stout a letos jsme šli do zelené, která teď zažívá boom. Uvařili jsme spodně kvašený ležák s výtažkem z rostlin, který pivu dodá jemnou zelenou barvu. Zelený čtvrtek, zelené pivo, je to taková symbolika," vysvětluje majitel Nachmelené opice Jiří Valenta, proč si teď minipivovar připravil právě zelené pivo. Každý měsíc zde totiž vaří jiný speciál.

Ne všechny minipivovary v regionu chystají speciály, jiné například Minipivovar Hukvaldy se pak nedrží striktně zeleného piva, ale čepují v hospůdce například medovou čtrnáctku. „Velikonoce moc neslavím, takže to pivo s nimi ani nespojuji a bude k dispozici i dál," říká majitel Hukvald Vít Lanča.

Autor: Petr Jiříček

13.4.2017 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

FC Baník Ostrava – FK Mladá Boleslav 0:1
1

Los poháru: Baník zamíří do Mladé Boleslavi

Ilustrační foto
10

Policisté v kraji kontrolovali chodce. Za chybějící reflexní prvky padaly pokuty

Nejsem zvyklý, aby na mě lidi pískali, řekl vítkovický Lev po návratu do Plzně

/ROZHOVOR, POZVÁNKA/ Emotivní zápas prožil hokejový útočník Vítkovic Jakub Lev v neděli v Plzni. A to nejen proto, že byli Ostravané u lídra extraligy 16 vteřin od tříbodové výhry. Šestadvacetiletý odchovanec Západočechů se poprvé představil na ledě mateřského klubu a dostalo se mu jak pískotu, tak vyvolávání jeho jména.

Policie objasnila krádež vstupenek na Baník

V rukou policie skončil v těchto dnech muž podezřelý z krádeže vstupenek na fotbalový zápas Baníku Ostrava.

Česká televize točí podle reálných kauz z Moravskoslezského kraje

Metanol a Dukla 61 – filmy podle skutečných událostí, které právě natáčí Česká televize. Zatímco ten první pojednává o takzvané metanolové aféře, při níž jen v Česku zemřelo  49 lidí a více než stovku dalších obětí čekaly trvalé zdravotní následky, druhý je inspirovaný událostmi léta 1961, kdy při havárii v havířovském dole Dukla zahynulo 108 horníků.

Dům kultury Poklad: jen samé otazníky!

/VIZUALIZACE/ Kdo ho dokončí? Kdy se tak stane? Kde budou návštěvníci parkovat? Jak se bude jmenovat? Takové otázky vyvstávají okolo porubského kulturního domu, který se stává ostudou obvodu i města, jemuž patří.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT