Minipivovary v posledních letech začaly sázet na limitované edice pivních speciálů. Jaké „pofrčí" letos?

Podle Petra Turovského z Řemeslného pivovaru Morava ve Frýdku-Místku spočívá tato krátká tradice zejména v potřebě minipivovarů odlišit se od velkých koncernů. „Proto vaříme druhově jiná piva a jdeme více do speciálů typu Ale nebo Ipa, svrchně kvašených druhů piv. A právě svátky jsou možnost, jak se lidem více přiblížit," vysvětluje Turovský.

Letos, ostatně jako v poslední době každoročně, v Moravě uvařili zelenou nefiltrovanou dvanáctku. „K Zelenému čtvrtku zelené pivo prostě patří. Limitovanou edici budeme držet do Velikonočního pondělí. Speciály nejde vařit celoročně, musíme je všechny vystřídat," popisuje Petr Turovský s tím, že Morava bude zelený speciál distribuovat asi do třiceti míst v Ostravě.

Na speciální velikonoční pivo vsadili také v Beskydském pivovárku v Ostravici.

„Máme ještě posledních šest sudů a několik PET-lahví zelené dvanáctky Ale. Na čep do hospůdky, kde bude stát 39 korun, půjde pivo až dnes, symbolicky na Zelený čtvrtek, ale k prodeji už je do sudů a lahví," říká spolumajitel minipivovaru Aleš Karpita.

ZELENÝ „BOOM"

Krnovský Pivovar Nachmelená opice vstoupil teprve do své druhé sezony, přesto anebo právě proto si tuto příležitost nenechá ujít a uvařil rovněž limitovanou Velikonoční zelenou jedenáctku.

„Loni jsme zkoušeli tmavý Stout a letos jsme šli do zelené, která teď zažívá boom. Uvařili jsme spodně kvašený ležák s výtažkem z rostlin, který pivu dodá jemnou zelenou barvu. Zelený čtvrtek, zelené pivo, je to taková symbolika," vysvětluje majitel Nachmelené opice Jiří Valenta, proč si teď minipivovar připravil právě zelené pivo. Každý měsíc zde totiž vaří jiný speciál.

Ne všechny minipivovary v regionu chystají speciály, jiné například Minipivovar Hukvaldy se pak nedrží striktně zeleného piva, ale čepují v hospůdce například medovou čtrnáctku. „Velikonoce moc neslavím, takže to pivo s nimi ani nespojuji a bude k dispozici i dál," říká majitel Hukvald Vít Lanča.