VYBRAT REGION
Zavřít mapu

První pálenka? Bude z třešní, jejich úroda je ale letos mizerná

Ostrava − Prvním ovocem, ze kterého vyznavači pálenek v našem kraji každoročně začínají připravovat své kvasy, bývají třešně.

14.7.2017
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Zdeněk Skalička

Letos byla úroda tohoto ovoce ale slabší. Podle odhadů Ovocnářské unie ČR se jich v celé republice v porovnání s loňskem neurodila ani polovina. Jak se shodli provozovatelé v oslovených pálenic v Ostravě a okolí, třešňovice se tak letos zřejmě moc nevypálí.

„Třešně jsme už od pěstitelů začali odebírat. Zatím to je ale slabé. Úroda nebyla nic moc a navíc nasbírat třeba metrák třešní, to už dá fušku. Zatím to odhaduju, že u třešňovice to bude nejhorší sezona za posledních dvacet let. Ve srovnání s loňskem nám zájemci o vypálení dovezli těch třešní asi desetinu,“ uvedl Marcel Černík z Lihovaru a likérky ve Velké Polomi.

Provozovatel Pěstitelské pálenice v Ostravě-Plesné Roman Rajský rovněž uvedl, že zatím se na vypálení třešní dotazoval jeden zákazník. „Je to slabé. Meruňky tady u nás v kraji pomrzly, u hrušek to také vypadá na slabší úrodu, jablka asi také žádná sláva,“ přidal svůj názor provozovatel pálenice v Plesné Roman Rajský.

Provozovatel další pálenice, který si nepřál být jmenován, dodal, že ubývá i chlapů, kteří se pouštějí do sbírání ovoce a přípravy kvasů. „U třešní to je poznat snad nejvíc. Než nasbíráte metrák, to je jiná dřina než dát do bečky třeba metrák meruněk nebo jablek,“ dodal provozovatel pálenice.

Na severovýchodě republiky, na rozdíl třeba od jižní Moravy, kde lidé daleko více nakládají do sudů právě i meruňky, následuje po třešních krátká přestávka. Dalším ovocem, které se využívá na přípravu kvasů, bývají letní jablka.

Jak na to?

Při přípravě ovocných kvasů platí podle Marcela Černíka z Lihovaru a likérky ve Velké Polomi zásada, že nádoby, ve kterých se připravuje kvas, by neměly stát na přímém slunci. „Pro kvalitu pálenky je důležité i to, abychom do kvasu nedávali nahnilé ovoce. A třešně musíme zbavit stopek,“ doplnil Marcel Černík. Z metráku třešní se dá podle zkušených lihovarníků vypálit průměrně osm až devět litrů padesátiprocentní pálenky.

Autor: Břetislav Lapisz

14.7.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Modelka by podle nepravomocného verdiktu měla za mřížemi strávit pět a půl roku.
2 6

Konec modelky: chtěla slávu, skončila ve vězení

Masarykovo náměstí před více než sto lety na historickém kalendáři Moravské Ostravy pro rok 2018.
2 9

Historické kalendáře. Nový trend v ostravských obvodech

Mikulášska nadílka z Ostravy pro Ukrajinu: Děti sní také o bundách a botách

/FOTOGALERIE/ Třetí letošní cesta čeká Veroniku Mechovou na jediné místo v Evropě, kde se ještě válčí. Absolventka teologie v Olomouci a charitní pracovnice v Ostravě poveze dárky chudým rodinám i handicapovaným.

Představujeme prvňáčky ze základní školy ve Velké Polomi

Deník přináší další díl seriálu Naši prvňáci. Jeho prostřednictvím představujeme tabla jednotlivých prvních tříd základních škol Ostravska, a to až do pololetního vysvědčení. Rodiče a blízcí žáků najdou své prvňáčky každou středu na straně 4 a na webu. Deník si tak mohou koupit na památku. 

Jan Kudlička: Je skvělé, že tak prestižní akce bude doma

/ROZHOVOR/ Atletický Kontinentální pohár je jen pro vyvolené. A mezi nimi by byl rád i Jan Kudlička. Devětadvacetiletému českému tyčkaři navíc dělá ohromnou radost, že se příští rok v září obrovská sportovní událost uskuteční pro něj takřka doma, nedaleko od Opavy, svého rodiště.

Tomáš Ostarek: Chci, aby fungovalo propojení mládeže s prvním týmem

/ROZHOVOR/ Bez problémů dokončit sezonu a připravit se na tu příští. Takový je první cíl nového šéfa basketbalového klubu NH Ostrava Tomáše Ostarka, který před třemi týdny nahradil dlouholetého prezidenta a bývalého hráče Nové huti Ladislava Kudelu. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT